Yüksek teknoloji, aynalar ve balonlarla insansız hava araçlarının izinde

Hasan

New member
Genellikle onları görmeden önce duyarsınız: karakteristik vızıltılarıyla küçük dronlar. Elektronikle dolu, yeni başlayanlar için bile kolayca kontrol edilebilirler ve çok az para karşılığında kullanılabilirler. Kullanımları şimdiye kadar çok az düzenlenmiştir. Güvenlik nedeniyle, bu küçük, hızlı hareket eden insansız hava sistemlerinin (UAS) her yerde havada olmasını istemezsiniz. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’ndeki (DLR) araştırmacılar, bu nedenle bu küçük dronları güvenilir ve hızlı bir şekilde izlemek için kullanılabilecek bir mobil sistem üzerinde çalışıyorlar. Örneğin, büyük olaylar daha iyi izlenebilir. Algılama sistemi tamamen optik olarak çalıştığından, uçuş rotasını otomatik olarak takip eden, yani yere herhangi bir radyo bağlantısı olmadan uçan hava araçlarını da algılayabilir.


Havada aynalı balon, yerde algılama sistemi



Özellikle şehirlerde, binalar veya ağaçlar nedeniyle drone’lar sıklıkla geç görülüyor. Böylesine kafa karıştırıcı bir alanı izlemek, ek güvenlik personelini bağlar. Stuttgart’taki DLR Teknik Fizik Enstitüsü’nden bilim adamları yeni bir yaklaşım izliyorlar: Yaklaşık üç metre çapında helyum dolu bir balonun yükselmesine izin veriyorlar. Bu, yere sabitlenir ve gözlemlenecek bölge üzerinde tutulur. Balondan yaklaşık bir metre çapında kavisli bir ayna sarkıyor. DLR araştırmacısı Dr. Ivo Buske, “Kayıt ve değerlendirme için mobil sistem – tüm yüksek teknoloji – yerde kalıyor” diye açıklıyor. İlk versiyon, kameralı bir telefoto lensten oluşuyor. Bu algılama ünitesi, balonun rüzgardaki hareketlerini dengeleyen özel bir platform üzerine monte edilmiştir. Aşağı akış görüntü işleme için güçlü bilgisayarlar daha sonra veri akışlarını hemen değerlendirir. Sistemin avantajlarını anlatan Ivo Buske, “Balon yardımıyla gözlem konumumuzu gökyüzüne kaydırıyoruz ve böylece alçaktan uçan insansız hava araçlarını ve gizlice yaklaşan insansız hava araçlarını erken bir aşamada tespit edebiliyoruz” diyor. Balon hızla kullanıma hazır hale gelir, günlerce aynı pozisyonda kalabilir ve uçan sistemlerin aksine kendi güç kaynağına ihtiyaç duymaz. Aynı zamanda, böyle bir balon yerleştirmenin maliyeti düşüktür.


Sistemin lazer sensörler kullanılarak daha da geliştirilmesi



Bilim adamları, sistemlerini adım adım geliştirmek ve daha fazla ve daha kesin bilgi toplayabilmek için tespit yöntemlerini iyileştirmek istiyor. “Öncelikle, hava sahasında oraya ait olmayan bir şey olup olmadığını belirlemekle ilgili. Daha sonra bunun gerçekten bir insansız hava aracı mı yoksa bir kuş mu olduğunu ayırt etmeniz gerekiyor. yani tür, boyut ve taşınan yük hakkında açıklamalarda bulunun” diye özetliyor Buske.

DLR araştırmacıları, bir gösteri sistemiyle ilk testleri başarıyla tamamladı. Kamera sistemi, bir insansız hava aracının uçtuğu tipik bir sahneyi kaydetti. Bu, özel olarak geliştirilmiş görüntü işleme ile analiz edildi ve potansiyel bir nesne olarak işaretlendi. Şu anda, bu nesnelerin hala manuel olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Daha fazla geliştirme çalışmasının amacı, süreci otomatikleştirmektir. Gelecekte, lazer sensörler ayrıca nesnelerin konumunun daha hızlı ve daha kesin olarak belirlenmesine yardımcı olacaktır.