Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi Marmaray'a yakın mı ?

Ipek

New member
[color=]Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi Marmaray’a Yakın mı? Konum, Erişim ve Günlük Ulaşım Gerçeği[/color]

Şehir içi ulaşım söz konusu olduğunda “yakın” kelimesi çoğu zaman tek başına yeterli bir ölçü değildir. Özellikle büyük bir metropolde, iki nokta arasındaki mesafe sadece harita üzerindeki santimetrelerle değil, trafik yoğunluğu, aktarma ihtiyacı ve günlük zaman planlamasıyla birlikte değerlendirilir. Bu açıdan bakıldığında Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Marmaray arasındaki ilişki de yalnızca fiziksel mesafeye indirgenemeyecek kadar çok katmanlıdır.

[color=]Konumun Temel Çerçevesi[/color]

Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul’un Küçükçekmece ilçesi sınırlarında yer alır ve özellikle Atakent ile Sefaköy hattına yakın konumuyla bilinir. Bölge, hem yerleşim yoğunluğu hem de sağlık hizmetlerine erişim ihtiyacının yüksek olması nedeniyle günün her saati hareketlidir.

Buna karşılık Marmaray hattı, İstanbul’un doğu-batı aksında kesintisiz bir demiryolu omurgası sunar ve özellikle sahil şeridinde konumlanan istasyonlarla geniş bir erişim alanı oluşturur. Küçükçekmece istasyonu da bu hattın önemli duraklarından biridir.

Bu iki nokta arasındaki ilişkiyi anlamak için “yakın mı?” sorusunu sadece harita mesafesi olarak değil, günlük erişim süresi ve ulaşım kolaylığı açısından değerlendirmek gerekir.

[color=]Fiziksel Mesafe ve İlk İzlenim[/color]

Harita üzerinde bakıldığında Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Marmaray Küçükçekmece istasyonu arasında çok uzun bir mesafe yoktur; ancak bu mesafe yürüyüş için ideal bir “komşuluk yakınlığı” sayılmaz. Yaklaşık olarak birkaç kilometrelik bir alan söz konusudur ve bu da özellikle yaya ulaşımı açısından belirleyici bir faktördür.

Günlük pratikte bu mesafe, çoğu kişi için yürüyerek değil, toplu taşıma ya da kısa mesafeli araç kullanımıyla aşılır. Bu da aslında İstanbul’un genel ulaşım karakterini yansıtır: yakınlık, çoğu zaman bir araç desteğiyle anlam kazanır.

[color=]Ulaşım Alternatifleri ve Gerçekçi Süreler[/color]

İki nokta arasındaki bağlantı değerlendirildiğinde birkaç farklı senaryo ortaya çıkar:

Birincisi, otobüs veya minibüs gibi yüzey ulaşım araçlarıyla yapılan aktarmalı yolculuktur. Bu durumda hastaneden Marmaray Küçükçekmece istasyonuna ulaşmak, trafik yoğunluğuna bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle kısa-orta süreli bir yolculuk olarak değerlendirilir.

İkincisi, taksi veya özel araç kullanımıdır. Bu seçenek daha doğrudan bir rota sunar ancak özellikle yoğun saatlerde süre değişkenliği artabilir.

Üçüncüsü ise yürüyüş + toplu taşıma kombinasyonudur. Bu yöntem, planlı bir zamanlamayla oldukça kontrollü bir ulaşım sağlar; ancak tamamen yaya erişimi tek başına pratik değildir.

Bu noktada dikkat çeken temel veri şudur: Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Marmaray’a “bitişik” değildir, ancak “erişilebilir mesafede” konumlanmıştır.

[color=]Stratejik Konum Analizi[/color]

Bir ulaşım noktasının değerini belirleyen şey sadece yakınlık değil, bağlantı kapasitesidir. Marmaray, İstanbul’da yüksek kapasiteli ve düzenli seferleriyle bilinen bir sistemdir. Bu nedenle ona erişim sağlayabilen her kurum veya nokta, şehir genelinde daha geniş bir hareket alanına kavuşur.

Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi açısından bakıldığında bu durum önemli bir avantaj yaratır. Hastane, Marmaray’a doğrudan yürüme mesafesinde olmasa da, kısa aktarmalarla şehrin birçok noktasından ulaşılabilir hale gelir.

Bu da özellikle hasta yakınları, sağlık çalışanları ve düzenli kontrol için gelen kişiler açısından ciddi bir pratiklik sağlar. Ulaşımın tek adımda değil, planlı birkaç adımda gerçekleşmesi, İstanbul ölçeğinde normal kabul edilen bir durumdur.

[color=]Günlük Hayat Üzerinden Bir Değerlendirme[/color]

Bir bankacı disiplininde bakıldığında zaman, en kritik değişkendir. Bir yere “yakın” demek, aslında oraya ne kadar sürede, ne kadar öngörülebilir şekilde ulaşılabildiğini ifade eder. Bu çerçevede değerlendirdiğimizde Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Marmaray arasındaki ilişki, “orta mesafe – yüksek erişilebilirlik” kategorisine daha yakındır.

Örneğin sabah saatlerinde Marmaray’ı kullanarak Avrupa Yakası’nın farklı bir noktasından gelen bir kişi için Küçükçekmece istasyonunda inmek, ardından kısa bir kara yolu bağlantısıyla hastaneye ulaşmak oldukça öngörülebilir bir süreçtir. Bu öngörülebilirlik, özellikle randevu saatlerine bağlı sağlık sisteminde büyük önem taşır.

[color=]Karşılaştırmalı Perspektif[/color]

Eğer İstanbul’daki bazı hastanelerle kıyas yapılırsa, Marmaray hattına olan erişim açısından farklı tablolar ortaya çıkar. Örneğin sahil hattına çok daha yakın olan kurumlarda yürüme mesafesi avantajı bulunurken, iç bölgelerde kalan sağlık tesislerinde bu süre daha uzun olabilir.

Bu noktada Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi orta seviyede bir konumda yer alır. Ne doğrudan istasyon üzerindedir ne de erişimi zor bir noktadadır. Bu da onu dengeli bir ulaşım profiline yerleştirir.

Marmaray açısından bakıldığında ise sistemin esnekliği sayesinde bu tür orta mesafeler sorun olmaktan çıkar. Aktarma kültürünün yerleşmiş olması, mesafeyi değil zamanı önemli hale getirir.

[color=]Sonuç Niteliğinde Bir Değerlendirme[/color]

Genel tabloya bakıldığında Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Marmaray’a çok yakın sayılabilecek bir konumda değildir, ancak uzak da değildir. En doğru tanım, “kısa aktarmalarla kolay erişilebilir” şeklinde yapılabilir.

Marmaray hattının sağladığı geniş erişim ağı düşünüldüğünde, bu mesafe günlük yaşam açısından ciddi bir engel oluşturmaz. Aksine, planlı bir ulaşım zincirinin doğal bir parçası olarak değerlendirilir.

Şehir içi ulaşımın doğası gereği, burada önemli olan nokta mutlak yakınlık değil, sistemin bütünlüğüdür. Bu iki nokta arasındaki ilişki de tam olarak bu bütünlük içinde anlam kazanır.