DLR araştırmacıları, patlayıcıların temassız tespiti için lazer sistemi geliştirdi

Hasan

New member
Kontroller sırasında, örneğin havaalanlarında veya büyük olaylarda, güvenlik personeli insanları ve nesneleri patlayıcılara karşı rastgele kontrol eder. Şimdiye kadar, özel bir test şeridi çanta veya dizüstü bilgisayar gibi kişisel eşyaların üzerine silindi ve test şeridi daha sonra bir analiz cihazında incelendi. Bu birkaç dakika ve uygun personel gerektirir. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’ndeki (DLR) araştırmacılar şu anda lazer tabanlı bir süreç geliştiriyor ve test ediyor: Tamamen temassız çalışıyor ve böylece çok daha fazla sayıda insanın hızlı ve güvenilir bir şekilde kontrol edilmesini sağlıyor.


Lazer teknolojisi ile patlayıcıların izinde



Büyük bir dikkatle bile, patlayıcılarla çalışan herkes ciltlerinde, giysilerinde, ayakkabılarında veya dokundukları nesnelerde küçük parçacıklar bırakır. Güvenlik kontrolleri sırasında bu izlerin olabildiğince hızlı ve doğru bir şekilde tespit edilmesi önemlidir. Lampoldshausen’deki DLR Teknik Fizik Enstitüsündeki bilim adamları, lazer spektroskopi sürecine güveniyor. Bu algılama yönteminin arkasındaki prensip kabaca basitleştirilerek şöyle açıklanabilir: Bu uygulama alanı için özel olarak geliştirilmiş göze zarar vermeyen bir sistem, bir teleskop aracılığıyla lazer ışını yayar. Bu ışın, incelenecek nesneye çarpar ve orada fiziksel bir etkiyi tetikler, örneğin ışık, ilgili patlayıcının özelliği olan çok özel bir şekilde dağılır. Bu saçılan ışık daha sonra teleskop kullanılarak gözlemlenir ve entegre bir spektrometre kullanılarak analiz edilir. Bu şekilde, patlayıcı maddelerin mevcut olup olmadığı ve hangileri olduğu konusunda sonuçlar çıkarılabilir.


İnsanları ve altyapıyı korumak için esnek kullanım



Araştırma ekibi, sistemine kişisel hibrit lazer tabanlı patlayıcı tespiti anlamına gelen PHYLAX adını verdi. Eski Yunanca’da terim, koruyucu veya koruyucu anlamına gelir. Bu tam olarak lazer sisteminin üstlenmesi gereken görevdir: insanları ve kritik altyapıyı korumak. “PHYLAX taşınabilir ve aynı zamanda dış mekanda kullanıma uygun olduğundan, örneğin kamu binalarının ve tesislerinin girişlerinde ve çok sayıda insanın olduğu etkinliklerde kullanılabilir” diye özetliyor Genel Müdür Dr. Frank Showerk. Atmosferik Yayılım ve Etkilerinden sorumlu bölüm, olası uygulama senaryolarını özetlemektedir.

DLR bilim adamlarının amacı, önleyici kontrol önlemlerini iyileştirmek ve bunları daha az kısıtlama, daha fazla konfor ve sağduyu ile gerçekleştirmektir. Frank Duschek, “Gelecekte PHYLAX, insanların geçerken – yaklaşık iki metrelik bir mesafeden, temassız, saniyeler içinde ve yüksek düzeyde güvenilirlikle kontrol edilmesini sağlamalıdır” diyor Dr. Frank Duschek lazer tabanlı teknolojinin avantajları . Kompakt ve sağlam bir birim olarak, sistem mevcut altyapıya uymalı ve örneğin el bagajı kontrolü için X-ray cihazları veya havaalanlarında halihazırda bulunanlar gibi güvenlik tarayıcıları gibi diğer kontrol öğeleriyle birleştirilebilmelidir.

DLR’nin teknoloji pazarlaması tarafından desteklenen ilk başarılı fizibilite çalışmalarının ardından, araştırmacılar şu anda teknolojiyi daha da geliştirmek ve ilk sistem testlerini yapmak için çalışıyorlar.


DLR’de güvenlik araştırması



DLR’de güvenlik araştırmalarında, savunma ve güvenlik ile ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetleri, devlet, bilim, sanayi ve uluslararası kuruluşlardaki ortaklarla koordineli olarak planlanmakta ve kontrol edilmektedir. Güvenlik araştırmasının enine kesit alanı, havacılık, uzay yolculuğu, enerji ve ulaşım alanlarında yerleşik DLR programlarının temel yeterliliklerini birleştirir. Güvenlikle ilgili çalışmalarının bir parçası olarak, yirmiden fazla DLR enstitüsü ve tesisi, teknolojilerin, sistemlerin ve kavramların yanı sıra güvenlikle ilgili uygulamaları analiz etme ve değerlendirme becerisinin geliştirilmesine, test edilmesine ve değerlendirilmesine katkıda bulunur.