Zelenskiy’den 8 Mayıs görüntüsü: tekrar asla

bencede

New member
İkinci Dünya Savaşı’nda Nazilerin bozguna uğratılmasının yıl dönümü Avrupa’nın farklı kentlerinde kutlanırken Ukrayna’da 8 Mayıs’ta “Anma ve Uzlaşma Günü” olarak anılan tarihi gün bu yıl savaşın ortasında gerçekleşiyor. Ukrayna Devlet Lideri Vladimir Zelenskiy, 8 Mayıs’ın yıl dönümü için hazırladığı görüntüde “tekrar asla” bildirisi verdi.



ABD merkezli yayın Politico’nun Rusya-Ukrayna savaşını izleyen dünya ve ulusal güvenlik muhabiri Christopher Miller, Ukrayna başkanı Zelenskiy’in 8 Mayıs görüntüsünün imajlarını yayınladı. Borodyanka’da kaydedildiği belirtilen görüntüde Zelenskiy’in ağır yıkıma uğrayan binaların önünde ve siren seslerinin altında konuşma yaptığı görüldü. Ukrayna başkanının, Nazi Almanyası’nın İkinci Dünya Savaşı’ndaki katliamlarıyla Rusya’nın Ukrayna’ya atakları içinde teşbihlerde bulunması dikkat çekti.

Rusya ise Sovyetler Birliği’nin Nazi Almanyası’na karşı zaferini 9 Mayıs Zafer Günü olarak kutluyor. Moskova’da Kızıl Meydan’da her yıl devasa askeri geçit merasimleriyle kutlanan tarihi gün, bu yıl Ukrayna savaşı niçiniyle farklı spekülasyonlara bahis olmuş durumda.

9 MAYIS SPEKÜLASYONLARI SÜRÜYOR

Rusya’nın 9 Mayıs’a “hazırlandığı”, Ukrayna’ya savaş ilan edeceği, nokta atışı taarruzlar gerçekleştireceği, hatta “nükleer saldırı” düzenleyeceği tarafında spekülasyonlar kamuoyunda ilgi görmesi niçiniyle Batı basınında sıkça ve geniş yer bulurken Rusya bu savların tamamını reddediyor. Fakat Ukrayna’da başta Mariupol olmak üzere ele geçirilen birtakım bölgelerde Rus ordusunun kızıl bayraklarla askeri geçit merasimleri düzenlemesine mümkün gözle bakılıyor.

8 MAYIS niye DEĞERLİ?

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar da 8 Mayıs’la ilgili dün açıklama yayınlamıştı. Bodnar, açıklamasında şunları söylemişti: “8 Mayıs, Ukrayna tarihinde en kıymetli günlerden biridir. Zira İkinci Dünya Savaşı vaktinde Ukrayna fiilen çatışma bölgesindeydi ve bu biçimde 8 milyon Ukraynalı ömrünü kaybetti. Eski Sovyet topraklarında faşizme karşı savaşan Kızıl Ordu’nun yüzde 20’si Ukraynalılardan oluşuyordu ve bu beşerler Avrupa’yı da Nazilerden kurtardı. Bu da bizim için bir anma günü ve biz onları hürmetle anıyoruz. Bizim bu zafere katkımız hakikaten epey büyük ve bedelli oldu. O yüzden biz herkesten epey barışı istiyoruz.” (DIŞ HABERLER)