UHK Lideri Taşpınar: Buğday alım fiyatları üretimi teşvik edecek

Beykozlu

New member
Ulusal Hububat Kurulu (UHK) İdare Konseyi Lideri Özkan Taşpınar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deklare ettiğı Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) hububat alım fiyatlarıyla iç piyasa ile dünya fiyatlarının dengelendiğini belirterek, “Açıklanan alım meblağları buğday üretimini teşvik etmek için olumlu olmuştur.” dedi

Taşpınar, 2022 yılı için hububat alım meblağlarını kıymetlendirerek, TMO’nun üreticiden ton başına kırmızı ve beyaz sert ekmeklik buğdayı 6 bin 50 lira ve ek 1000 lira prim ile 7 bin 50 liradan, makarnalık buğdayı 6 bin 500 lira ve ek 1000 lira prim ile 7 bin 500 liradan, arpayı ise 5 bin 500 lira ve ek 500 lira prim ile 6 bin liradan alacağını anımsattı.

Taşpınar, ek prim ödemesinden, eserini TMO’ya 1 Eylül 2022’ye kadar satan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÖKS) kayıtlı üreticilerin yararlanabileceklerini ve hububat prim ödemelerini bu yıl hububat ekim devrinde alabileceklerini söylemiş oldu.

Açıklanan meblağların piyasaya verilen bir bildiri olarak kıymetlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Taşpınar, şunları kaydetti:

“Türkiye’de 2022 hasat mevsiminde buğday üretiminin uzun yıllar seviyesinde ve geçen yıla bakılırsa yüzde 17,6 artışla 20 milyon ton olacağını, arpa üretimin de uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 1,25 artış ile 8,1 milyon ton olacağı iddia etmekteyiz. Açıklanan hububat alım fiyatlarıyla dünyada yaşanan gelişmeler gözetilmiş, iç piyasa ile dünya fiyatları dengelenmiştir. Mahsul, hür piyasa ve borsalarda bu meblağların üzerinde de süreç gorebilecektir. Açıklanan alım fiyatları buğday üretimini teşvik etmek için olumlu olmuştur.”

“Prim dayanakları eser teslimiyle ödensin”

Son senelerda dünyada yaşanan gelişmelerin besin güvenliğini tehdit edici boyutlara ulaştığına işaret eden Taşpınar, ülkelerin buğday üzere temel eserlerde ihracat kısıtlamasına ya da yasaklamasına gitmesinin besin güvenliği problemini epeyce daha dramatik hale getirdiğini vurguladı.

Taşpınar, yaşanan bu gelişmelerin, başta buğday olmak üzere, temel eserlere yönelik alınan tedbirlere karşın tüm dünyayı etkilediğine dikkati çekerek, şu sözleri kullandı:

“Tüm bunların kararı olarak ithal edilen buğdayın tonu 420 doları ve iç piyasada kilogram buğday fiyatı ortalama 6 lirayı aşmıştır. Petrol, doğal gaz, elektrik, gübre ve zirai ilaç üzere temel girdi meblağları tüm dünyada olduğu üzere katlanarak artmıştır. Bu açıdan, açıklanan alım fiyatı, yaşanan bu aksiliklerin üstesinden gelebilmek ismine üreticiye katkı sağlayacak diyebiliriz. Buğday üretimini teşvik için hububat prim dayanağının sonbahar ekim devrinde değil de eser teslimiyle ödenmesi daha uygun olacaktır.”