TMO, 2022 hububat alım bilgilerinı belirledi

Beykozlu

New member
TMO Genel Müdürlüğünden, 2022 periyodu hububat alım fiyat ve siyasetlerine ait yazılı açıklama yapıldı.

Ülke genelinde hasadın, bugün prestijiyle arpa, buğday ve kırmızı mercimekte yaklaşık yüzde 5 düzeyinde olduğu açıklandı.

TÜİK bilgilerine göre, bu yıl üretimin buğdayda geçen yıla göre yüzde 10,4 artışla 19,5 milyon ton, arpada ise geçen yıla bakılırsa yüzde 48 artışla 8,5 milyon ton olacağının beklendiği tabir edilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hububat alım meblağlarını duyurduğu anımsatıldı.

Ofisin, üreticilerin iş yerleri önünde uzun mühlet beklemelerini önlemek maksadıyla uyguladığı randevulu alım sisteminin devam edeceği açıklandı. Açıklamada şu bilgiler verildi:

“TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 200 iş yerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (yaklaşık 190 nokta) alım faaliyeti gösterecek. TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr internet adresinde yayımlanmakta olup lisanslı depolara eser teslim eden üreticiler, bu depolar üzerinden eserini elektronik eser senedi (ELÜS) ile TMO’ya satabilecekler. TMO iş yerlerinde pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacak. Eser bedeli ödemeleri, eserin TMO’ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacak.”

Ürününü lisanslı depolar üzerinden ELÜS olarak TMO’ya satanlara ödemelerin peşin yapılacağının vurgulandığı açıklamada, “Lisanslı depolara eser teslim edilmesi halinde; yüzde 2 stopaj, yüzde 2 SGK prim kesintisi muafiyeti, ton başına 25 lira nakliye takviyesi, araç başına 25 lira tahlil takviyesi, depo kira fiyatı takviyesinin yanında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden eser bedelinin yüzde 75’ine kadar sıfır faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkanı bulunuyor.” tabiri kullanıldı.

Prim almak isteyenler mamüllerini 1 Eylül’e kadar TMO’ya satmaları gerekiyor

Açıklamada ayrıyeten bu yılki buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale alımlarında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerin, cins ve kota sınırlaması olmadan bu mamüllerini TMO’ya satabilecekleri açıklandı.

İşyerleri yahut lisanslı depolar üzerinden TMO’ya buğday ve arpa satan üreticilere ton başına buğdayda 1000 lira, arpada ise 500 lira ek hububat alım primi verileceğinin kaydedildiği açıklamada, üreticilerin bu uygulamadan yararlanmaları için mamüllerini 1 Eylül’e kadar TMO’ya satmaları gerektiğinin altı çizildi.

Açıklamada, hububat alım priminin, Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen ortalama randıman ile ÇKS’de kayıtlı alana göre oluşan üretim ölçüsünün 2 katına kadar, TMO’ya satılan buğday ve arpa için verileceği aktarıldı.

Hububat Alım Primi ödemelerinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafınca bu yıl sonbahar hububat ekim devrinde yapılacağına dikkat çekilen açıklamada, şu biçimde devam edildi:

“TMO iş yerlerine satılan eserin borsa tescil fiyatı TMO tarafınca karşılanacaktır. Boşaltma fiyatı alınmayacaktır. Evvelki senelerdan farklı olarak süreksiz alım merkezlerinde hizmet bedeli kesintisi yapılmayacaktır. Ayrıyeten üreticilerimiz her yıl Bakanlık tarafınca verilen fark ödemesi, mazot, gübre ve sertifikalı tohumluk dayanaklarından de faydalanacak. ötürüsıyla üreticilerimizin mamüllerini TMO’ya satmaları menfaatlerine olacaktır. TMO, altyapısı uygun olan ticaret borsalarında hububat alımı yapacaktır. Ticaret borsası üzerinden alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden birebir vakitte direkt iş yerlerine gelerek mamüllerini TMO’ya satabileceklerdir. Borsa üzerinden lisanslı depoya eser teslim etmek isteyen üreticilerimiz, randevuya gerek kalmadan eserini teslim ederek ELÜS yoluyla TMO’ya satabilecektir.”


Açıklamada, sert ekmeklik buğday, makarnalık buğday ve arpa fiyatına kalitesine bakılırsa (1. Grup) ton başına 100 lira ek fiyat verileceği tabir edilerek, bu türlü sert ekmeklik buğday fiyatının ton başına 6.150 lira, makarnalık buğday fiyatının ton başına 6.600 lira, arpa fiyatının ise ton başına 5.600 lira olacağı açıklandı.

Öte yandan açıklamada, TMO’ya eser teslim edecek üreticilerin, alım noktalarında rastgele bir zorlukla karşılaşmamaları için ÇKS ayrıntılarını güncellemeleri, randevularını kesinlikle almaları ve mamüllerini randevu alınan gün getirmeleri, mutabakatlı bankalardan alınacak eser kartı yahut banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri gerektiği kaydedildi.

Lisanslı depolara eser teslim edeceklerin, bankadan ELÜS süreç buyruğuna müsaade veren yatırım hesabı açmaları ve en yakın Türkiye Eser İhtisas Borsası’na başvurarak üye olmaları gerektiği belirtilen açıklamada, eserin, iş yerlerine/lisanslı depolara eser sahibi tarafınca yahut vekalet verilerek getirilmesi gerektiği vurgulandı.