Telegraph: Biden Suudi Veliaht Prens’le görüşmeye cüret edemiyor

bencede

New member
İngiltere merkezli Telegraph gazetesi, ABD Lideri Joe Biden’ın Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ı “telefonla aramaya yürek edemediği” istikametinde sert bir yazı yayınladı.

Telegraph editörü Jeremy Warner imzalı yazıda, Suudi Veliaht Prens Selman’ın Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’le alakasına ise “poodle” (kaniş) benzetmesi yapıldı.



Yazıda, Rusya’ya petrol ambargosu uygulamayı hedefleyen Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin muhtemel yakıt krizini önlemek için Suudi Arabistan ve OPEC’in üretimi artırması konusunda ABD’nin müdahalede bulunamamasına reaksiyon gösterildi.


Dünyada artan petrol fiyatlarının resesyona yol açacağını savunan Telegraph editörü, yazısında “Batılı birden fazla iktisat Rus petrol ve gazından vazgeçmek için ellerinden gelenin en güzelini yapıyor. Bu durumda OPEC’ten biraz yardım yeterli olabilir. Bu köhne petrol ihracatçıları içinde hala kelam sahibi olan ve İngiltere’nin müttefiki olmayı hedefleyen Suudi Arabistan, üretimi artırarak hem arz tıpkı vakitte fiyatlar üstündeki baskıyı hafifçeletebilir. Fakat hem Suudi Arabistan tıpkı vakitte OPEC şu an Putin’in kanişlerine daha epeyce benziyor” tabirlerine yer verdi.

‘WASHINGTON, RİYAD’I İKNA ETMELİ’

Rusya’nın OPEC üstündeki etkisinin dünyadaki petrol üretimini etkilediği belirtilen yazıda, ABD Lideri Joe Biden’ın Kremlin’in piyasadaki gücüne karşın Riyad’ı “ikna etmesi gerektiği” bildirisi verildi. Yazıda, “Biden, Cemal Kaşıkçı cinayetinden daha sonra bile Veliaht Prens Selman’la münasebetlerini sürdüren Trump’ın tersine ne görüşmeye ne de ona telefon etmeye yürek edebiliyor. Şayet sorun Biden’ın ‘yüzüğü öpememesi’ ise bu biçimde değişim ve köprülerin bir daha inşasına başlamalı” denildi.

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi Rusya’nın Ukrayna’ya ataklarının başladığı 24 Şubat’tan günler daha sonra yayınladığı haberde, ABD Lideri Joe Biden’ın global petrol arzı krizine tahlil için Suudi Arabistan ve BAE başkanlarıyla görüşme talep ettiğini lakin kabul edilmediğini yazmıştı. (DIŞ HABERLER)