Putin’den eski Sovyet ülkeleri başkanlarına 9 Mayıs Zafer Günü bildirisi

bencede

New member
Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, Sovyetler Birliği’nin Nazilere karşı zaferini temsil eden 9 Mayıs Zafer Günü’nün 77. yıldönümü niçiniyle eski Sovyet ülkelerinin başkanlarına tebrik iletisi gönderdi.

Kremlin’in sitesinde yayınlanan açıklamaya nazaran, Azerbaycan, Ermenistan, Belarus’un ortalarında bulunduğu ülkelerin başkanlarına tebrik iletisi ulaştırılırken Gürcistan ve Ukrayna halklarının da 9 Mayıs Zafer Günü’nün kutlandığı açıklandı.



Açıklamada, “Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, Büyük Vatanseverlik Savaşı’nda Sovyet güçlerinin Nazi ordusu karşısında kazandıkları zaferin 77. yıldönümü ötürüsıyla Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Abhazya, Güney Osetya başkanlarına ve halklarına kutlama bildirileri gönderdi” denildi.

Putin’in Ukrayna’nın doğusunda bağımsızlığını tanıdığı Donetsk ve Lugansk idarelerine de “ataları üzere anavatanlarını Nazi belasından kurtarmak için savaştığı” biçiminde kutlama bildirisi gönderdiği kaydedildi.

BATI BASININDA 9 MAYIS SPEKÜLASYONLARI

Rusya’nın başşehri Moskova’da her yıl kızıl bayrakların yer aldığı devasa askeri geçit merasimleriyle kutlanan 9 Mayıs Zafer Günü, bu yıl Ukrayna savaşı niçiniyle bilhassa Batı kamuoyu tarafınca farklı spekülasyonlara mevzu edilmiş durumda.

Rusya’nın 9 Mayıs’a “hazırlandığı”, Ukrayna’ya savaş ilan edeceği yahut savaşı bitireceği, birtakım nokta atışı hücumlar gerçekleştireceği, hatta “nükleer saldırı” düzenleyeceği istikametinde savlar kamuoyunda ilgi görmesi niçiniyle Batı basınında sıkça ve geniş yer bulurken Kremlin ise Ukrayna’ya ataklarla 9 Mayıs tarihi içinde bir paydaşlık olmadığını savunuyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna savaşıyla ilgili belirlenen takvimin 9 Mayıs Zafer Günü’ne “ayarlı” olmadığını söylemiş, Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov da kelam konusu tezlerle ilgili “saçmalık” demişti. (DIŞ HABERLER)