‘Nostradamus Kehanetleri’ el yazması yıllar daha sonra bulundu: İtalya’da çalınmıştı

bencede

New member
İtalya’nın başşehri Roma’daki bir kütüphaniçin çalınan Nostradamus’un Kehanetleri el yazması, Almanya’da açık artırmaya çıkarılmak istenince ortaya çıktı. Nostradamus ismiyle anılan Fransız astrolog Michel de Nostredame’ın kehanetlerini içeren Latince “Profetie di Michele Nostradamo” isimli el yazması en az 15 yıldır kayıptı.

Kitabın Roma’daki Barnabiti Tarih Araştırmaları Merkezi Kütüphanesi’nden çalınma tarihi net olarak bilinmese de 2007’den beri kayıp olduğu belirtiliyor. 16’ncı yüzyıldan kalma, yaklaşık 500 sayfalık el yazması yapıtın çalındıktan daha sonra Fransa’ya gdolayıldüğü ve burada bir bit pazarında satıldıktan daha sonra Almanya’ya ulaştığı belirlendi. Almanya’nın Stuttgart kentindeki bir müzayede meskeni geçen yıl kitabı açık artırmaya çıkarınca İtalya’nın kültürel miras müdafaa takımları yapıtın izini buldu.



BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın aktardığına bakılırsa, müzayede meskeninin internet sitesinde yayımladığı fotoğraflardan birinde, kitabın üstündeki bir damga görülüyordu. Bu damga, 1991’de Barnabiti Tarih Araştırmaları Merkezi Kütüphanesi’ne dahil edilen SS. Blasi Cairoli del Urbe Kütüphanesi’ne aitti. Bu bulgu üzerine İtalyan Carabinieri güçlerine bağlı Kültürel Mirasın Korunması Komutanlığı, Alman makamlarıyla temasa geçerek yapıtın iadesini istedi. 12 bin euro açılış fiyatıyla açık artırmaya çıkarılan kitabın satışı durduruldu.

Almanya’da yapılan incelemelerde de kelam konusu kitabın İtalya’dan çalınan el yazması eser olduğunu teyit edince iade süreçleri başladı. Nostradamus el yazması, sonunda geçen perşembe günü Roma’daki kütüphaneye teslim edildi. İtalya’da 1969’dan beri faaliyet gösteren Kültürel Mirasın Korunması Komutanlığı emelini, “Dünyanın en büyük müzesi olan İtalya’nın içinin boşaltılmasıyla mücadele” olarak açıklıyor. (BBC Türkçe)