Mahmud Abbas’a Almanya ve İsrail’den ‘Holokost’ reaksiyonu

bencede

New member
İsrail’i Filistinlilere karşı ‘Holokost uygulamakla’ suçlayan Mahmud Abbas’ın kelamları hem Almanya’da tıpkı vakitte İsrail’de reaksiyon çekti. Filistin İdaresi Lideri Abbas, Berlin’de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, 1972 Münih Olimpiyatları’nda İsrailli atletleri gaye alan terör saldırısının 50’nci yıldönümünde Filistinliler ismine özür dileyip dilemeyeceğini soran bir gazeteciye verdiği cevapta, “İsrail Filistin’de 1947’den beri 50 farklı yerde 50 katliam gerçekleştirdi” sözlerini kullandı. Abbas, akabinde da “50 katliam, 50 Holokost” diye ekledi. ‘Geçmişi eşelemeye’ gerek olmadığını belirten Abbas, “Lütfen barışa gelin, güvenliğe gelin. Sizinle bizim ortamızda inanç inşa edelim. Bu, öbür şeyleri konuşmaktan evladır” dedi.

‘HOŞGÖRÜLEMEZ VE KABUL EDİLEMEZ’

Basın toplantısının akabinde Scholz’un sözcüsü Steffen Hebestreit, Almanya Başbakanı’nın bu sözlerden rahatsız olduğunu belirtti. Scholz da Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Holokost dehşetinin kıymetsiz üzere gösterilmesinin, bilhassa de Almanlar için ‘hoşgörülemez ve kabul edilemez’ olduğunu söylemiş oldu. Bu tabirlerini bu sabah Twitter hesabından yaptığı açıklamada da yenidenlayan Scholz, Abbas’ın ‘ağza alınmaz kelamlarından dolayı öfkelendiğini’ ve Holokost’ta işlenen kabahatleri inkâr etmeye yönelik her türlü teşebbüsü kınadığını söz etti.



İsrail Başbakanı Yair Lapid de Twitter’dan paylaştığı bildiride, “Mahmud Abbas’ın Almanya topraklarındayken İsrail’i ’50 Holokost’ ile suçlaması, yalnızca ahlaki bir ayıp değil, hem de dehşetli bir yalandır” dedi. “Holokost’ta, 1,5 milyonu çocuk, 6 milyon Yahudi öldürüldü” sözlerini kullanan Lapid, tarihin Abbas’ı ‘asla affetmeyeceğini’ söylemiş oldu.

‘DUYDUĞUM EN İĞRENÇ KONUŞMAYDI’

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Lideri Friedrich Merz ise basın toplantısında Abbas’a karşılık vermeyen Scholz’u eleştirdi. CDU başkanı, Scholz’un Abbas’a ‘açık ve net’ biçimde karşı çıkması ve basın toplantısını terk etmesini istemesi gerektiğini savundu. Twitter hesabı üzerinden açıklamada bulunan Federal Meclis üyesi Armin Laschet de “Filistin önderi, Münih Olimpiyatları’nda İsrailli atletleri amaç alan terör saldırısı için özür dileseydi, sempati toplayacaktı… Bunun yerine İsrail’i ’50 Holokost’ ile suçlamak, Almanya Başbakanlığında duyduğum en iğrenç konuşmaydı” dedi. (DW Türkçe)