İtalya, Putin’e ilişkin olduğu argüman edilen yata el koydu

bencede

New member
İtalya hükümeti, Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’e ilişkin olduğu öne sürülen 700 milyon dolar bedelindeki “Şehrazat” isimli lüks yata Carara yat limanında el koydu.

Reuters’ın haberine bakılırsa, İtalyan İktisat Bakanlığı, yatın sahibinin kim olduğu hakkında bilgi vermezken yalnızca ilgili kişinin “Rus hükümetinin önde gelen ögeleri ile kontağı olduğunu” söylemiş oldu. Bakanlık, yatın sahibinin Avrupa Birliği’nin (AB) ambargo listesinde olmadığını fakat bu mevzunun düzeltilmesi için Brüksel ile görüşüldüğünü belirtti.

YATIN ‘GERÇEK SAHİBİ’ ARAŞTIRILIYOR



Bazı bakım ve tadilat işleri için eylülden beri Carara’da demirli olan lüks yat, bir müddetdir İtalyan mali polisinin yürüttüğü soruşturma kapsamında inceleme altındaydı.

Reuters’a konuşan bir kaynak, İtalyan polisinin yatın Rus petrol şirketi Rosneft ROSN.MM’in eski CEO’su Eduard Khudainatov’a ilişkin olduğu hakkında bilgi sahibi olduğunu söylemiş oldu. Lakin polisin Reuters’a yaptığı açıklamada, yatın “gerçek sahibinin” kim olduğunun belirlenmesine dair zorluklar yaşandığı açıklandı.

YATIN PUTİN’E İLİŞKİN OLDUĞU SAV EDİLMİŞTİ

Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalny tarafınca kurulan bir araştırma takımı, mart ayında yayınladığı bir raporda, ellerinde yatın Putin’e ilişkin olduğuna dair kanıtlar olduğunu ileri sürmüştü. Raporda, yatın çalışanının Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSO) üyelerinden oluştuğu belirtilmişti. Kremlin, bu tezlere cevap vermedi.

2020 yılında şu anki sahibi tarafınca satın alınan 140 metre uzunluğundaki yatta, iki helikopter iniş alanı bulunuyor. Toplamda 18 kişilik kapasitesi bulunan yat, 40 mürettebat ile hizmet sunabiliyor. (DIŞ HABERLER)