İran’da polisin açtığı ateşte vurulan üniversite öğrencisi bir gözünü kaybetti

bencede

New member
İran’da protestolara ateş açan güvenlik güçleri hukuk öğrencisi olduğu öğrenilen Ghazal Ranjkesh isimli genç bir bayanı gözünden vurdu.

Evrensel Gazetesi’nin haberine bakılırsa, yakın aralıktan vurulan genç bayan sağ gözünü kaybetti.



Ranjkesh, toplumsal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Sağ gözüyle gördüğü son şeyin kendisini vuran casusun gülümsemesi” olduğunu yazdı ve “Gözlerim epey hoştu; herkes bunu söylüyordu” dedi.

Ghazal Ranjkesh’in Bandar Abbas kentinde yaşayan bir hukuk öğrencisi olduğu ve konutundan işine giderken polis tarafınca vurulduğu öğrenildi.

ARAŞTIRMA: HAREKETLERDEKİ İTİCİ GÜÇ 1995’TEN daha sonra DOĞAN GENÇLER

İran Güvenlik Kurulu’na yakın bir fikir kuruluşu, protestoların yıllar ortasında daha önemli ve daha sık hale geldiği tespitini yaptı. Ayaklanmadaki itici gücün 1995’ten daha sonra doğan gençler olduğuna dikkat çekildi.

National Security Monitor mecmuası tarafınca Eylül-Ekim 2022 sayısı için yapılan araştırmanın kararında, mevcut ayaklanmanın çoğulcu olduğunu, İran’daki büyük resmi değiştirmeye yönelik kıymetli gayeleri bulunduğu değerlendirmesi yapıldı.

Iranintl.com’da yayımlanan habere göre, mecmua İslam Cumhuriyeti’nin Yüksek Ulusal Güvenlik Kurulu’na yakın olarak biliniyor. Araştırma ayrıyeten, protestolarla ilgili olaylara yönelik toplu reaksiyonların süratle yayıldığını, lakin hareket için bir örgüt ve liderlik olmadığını söylüyor.

Ayaklanmanın İran’ın siyasi tertibinde esaslı değişiklikler yapmayı hedeflediği, çeşitli sosyopolitik kümeler tarafınca desteklendiği ve yurt haricindeki İran muhalefetinden de takviye aldığı vurguları yapılan araştırmada, “Hükümetin protestoları güç kullanarak bastırma ve altta yatan problemleri ele almada başarısız olma siyaseti her huzursuzluktan daha sonra durumun daha da kötüleşmesine yol açmıştır ve bugün, hoşnutsuz kitlelerle barışmak için epey geç kalınmış olabilir” deniyor.

Araştırma, ayrıyeten, mevcut hareketin ardındaki itici gücün 1990’ların ikinci yarısından daha sonra doğan gençler olduğuna da dikkat çekiyor.