Covid-19’un çabucak hemen uğramadığı ada ülkesi: Tuvalu

bencede

New member
Pasifik ada ülkesi Tuvalu, pandemi boyunca Covid-19’dan uzak kalabilen son yerler içinde. Tuvalu, Avustralya’ya yaklaşık bin bin kilometre uzaklıkta, 12 bin nüfuslu bir ülke. Yüz maskeleri, siperlikler ve önlükler pandemi boyunca biroldukca yerde yaygın olarak kullanılırken, Covid-19 olayı görülmeyen ender ülkelerden biri olan Tuvalu’da bunlara az rastlanıyor ve çoklukla havalimanı çalışanları tarafınca kullanılıyor. Nome de onlardan biri.

The Guardian’ın haberine nazaran Nome, Covid-19’un sadece tıbbi materyal ve yiyecek getiren uçaklardan biri aracılığıyla yahut yurt haricinde kalmış Tuvalular üzerinden ülkesine ulaşabileceğini söylüyor. Havalimanında çalışan Nome, “İşimi seviyorum fakat Covid niçiniyle ailem için inançsız ve telaşlı hissediyorum. Kargoları taşırken çok dikkatli oluyorum, kollayıcı malzemelerimi çıkarırken her vakit hakikat prosedürleri izlediğimden emin oluyorum” diyor.

Nome, şöyleki devam ediyor: “Uçak kalkar kalkmaz havalimanında hepimiz test ediliyoruz. Sonuç negatif çıkınca kendimi epeyce rahatlamış hissediyorum ve konut işlerime devam edip günün geri kalanının tadını çıkarmak için konuta koşuyorum.”

Dünya Sıhhat Örgütü’ne (DSÖ) göre, dünyada korona virüsünün uğramadığı ülkeler içinde, Covid-19 olayına rastlanmadığını tez eden Kuzey Kore, Türkmenistan ile Pasifik ada ülkeleri Tuvalu, Nauru ve Mikronezya Federal Devletleri yer alıyor.

UÇAK PİSTİ ADA BOYUNCA UZANIYOR

Tuvalu’nun başşehri ve mercan adası olan Funafuti’deki uçak pisti, ada boyunca uzanıyor. Uçaklar inip kalkmadığı vakit pist, futbol alanı olarak kullanılıyor. Fakat pandemi başladığından beri, pistin bir kısmı hiç kullanılamıyor. Öte yandan havalimanına yaklaşık 300 metre uzaklıktaki hangar, karantina merkezi haline geldi ve polis tarafınca korunuyor.

Polis memuru Hililogo Tepou, “Karantina ve havalimanı bölgelerinde ne vakit gorevlendirilsem, ben ve öbür meslektaşlarımın standart operasyon prosedürlerini takip ettiğinden her vakit emin oluyorum” diyor. Virüsün uçaklar ve kargo gemileri yoluyla gelme ihtimalinin her vakit olduğunu söyleyen Tepou, “Tuvalu’nun virüsten kurtulduğu için epey şanslı olduğuna inanıyorum ve bunun için her vakit minnettar olmalıyız” diye ekliyor.

2020’DE KAPANAN HUDUTLAR HALA AÇILMADI

Tuvalu, hudutlarını 2020’nin başlarında kapattı ve bu biçimdedan beri hala açmadı. Şu anda yetişkin nüfusunun yaklaşık yüzde 90’ı büsbütün aşılandı ve 12-17 yaşındakilerin yüzde 85’i birinci dozlarını yaptırdı. Tuvalu’nun haricindeki adalarından ikisi, hudutlarını başka adalardan tam olarak aşılanmamış şahıslara kapattı, lakin bunun haricinde okullar ve başka hizmetler olağan biçimde çalışıyor ve beşerler olağan hayatlarına devam ediyor.

Birden fazla Tuvalulu, hükümetin 2020’nin başlarında ülke sonlarını kapatma sonucundan şad olsa da, bunun bir bedeli oldu. Pandemidilk evvel Fiji’den Tuvalu’ya haftada üç uçuş vardı. Mahallî sanatları işleyip satan bayanlar, kolye, saç tokası, çelenk, küçük hasır ve sepetleri sergilemek için havalimanının yakınında masalar kurardı. El işi satan bayanlardan biri olan Anita Filigina, evvelce satışlarından güzel bir gelir elde ettiğini söylemiş oldu.

Tuvalu’ya Covid-19 ulaşmadığı için minnettar olduğunu belirten Filigna, “Hala el işlerimi konutumun çabucak haricinde ve havalimanında uçak varken satıyorum lakin daha az getirisi var. her neyse ki kocam balıkçı olduğu için öteki bir işim var. Hükümete ülkeyi düzgün bir biçimde yönetim ettiği için minnettarım” diyor.

Tuvalu sonlarını kapattığında, ülke haricinde yaşayan Tuvalulular çabucak ülkelerine geri dönmek üzere Fiji’ye akın etti. Mart 2020’de Fiji’den Tuvalu’ya yapılan son uçuşta, bu biçimdelar Fiji’de öğrenci olan De’Allande Pedro vardı. “Geriye dönüp baktığımda, konuta dönmekle hakikat sonucu verdiğimi hissediyorum. Fiji’deki okulum neredeyse bir yıllığına kapalı kaldı. Güney Pasifik Üniversitesi Tuvalu yerleşkesinde ön çalışmalarımı hiç tasa duymadan yapıyorum zira kurslarıma çevrimiçi olarak erişebiliyorum ve bana yardımcı olmaları için her vakit lokal öğretmenleri ziyaret edebiliyorum” diyor Pedro. Ders çalışmadığı vakit içinderda uçak pistinde ragbi oynuyor, balık tutuyor ve geceleri adanın etrafında at biniyor.

Ulusal Covid-19 komitesinin lideri Dr. Tapugao Falefou, Tayvan hükümeti tarafınca finanse edilen birkaç “kurtarma uçuşu” dışında sonların “bir daha sonraki duyuruya kadar” kapalı kalacağını söylemiş oldu. (DIŞ HABERLER)