Çin: NATO Avrupa’yı karıştırdı, Asya-Pasifik’e mi sıra geldi?

bencede

New member
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss’ın “Avrupa’nın savunmasına odaklanan NATO, Pasifik’in korunması ve Tayvan üzere demokrasilerin kendilerini savunabilmesini de sağlamalı” kelamlarına Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan cevap geldi. Bakanlık sözcüsü Wang Wenbin, NATO’yu “Avrupa’yı karıştırmak ve Asya-Pasifik bölgesinde çatışmaları körüklemek” ile suçladı.

‘NATO DÜNYAYI ALT ÜST ETMEYE Mİ ÇALIŞIYOR?’

Wang Wenbin’e Pekin’e basın brifinginde İngiltere Dışişleri Bakanı’nın son açıklamaları soruldu. NATO’nun hâkim ülkeleri bombalarken başka ülkelerle ilgili temel normlara ahenk istemesinin garipliğine dikkat çeken bakanlık sözcüsü, “Kuzey Atlantik’teki askeri bir örgüt olan NATO, son senelerda çatışmaları tırmandırmak için Asya-Pasifik bölgesine geldi. NATO Avrupa’yı karıştırdı. Artık de Asya-Pasifik’i ve hatta dünyayı mı alt üst etmeye çalışıyor?” reaksiyonu verdi. Wang Wenbin, Çin’in Ukrayna savaşıyla ilgili tavrının dengeli ve net olduğunu da belirterek “Biz her vakit temele nazaran karar verdik” dedi.



İngiltere Dışişleri Bakanı Truss, Londra’da Mansion House’da evvelki gün katıldığı aktiflikte “Ülkeler oyunu kuralına göre oynamalı. Buna Çin de dahil… Kurallarına göre oynamazlarsa yükselmeye devam edemeyecekler. Çin’in G7 ile ticarete muhtaçlığı var. Biz (G7) global iktisadın yaklaşık yarısını temsil ediyoruz. Avrupa’nın savunmasına odaklanan NATO, Pasifik’in korunması ve Tayvan üzere demokrasilerin kendilerini savunabilmesini de sağlamalı” demişti. (DIŞ HABERLER)