Bangladeş’te 150 bin çay emekçisi adil fiyat talebiyle grevde

bencede

New member
Bangladeş’teki 200’den çok çay plantasyonunda çalışan yaklaşık 150 bin personel, dünyanın en düşük fiyatlarından biri olan günde bir dolarlık fiyatlarının yüzde 150 oranında artırılması talebiyle cumartesi günü greve başladı.

Ülkedeki çay emekçilerinin birden fazla, sömürge periyodu İngiliz ekicileri tarafınca plantasyonlara getirilen personellerin torunları olan “alt kastlardaki” Hindulardan oluşuyor.

‘YEMEKLİK YAĞ BİLE ALAMIYORUZ’



Evrensel’in AFP’den aktardığına bakılırsa, 50 yaşındaki Anjana Bhuyian isimli emekçi, aldıkları paranın öbür temel muhtaçlıklar bir yana, yiyecek almaya bile lakin yettiğini söylemiş oldu: “Bir günlük fiyatla bir litre yemeklik yağ bile alınamıyor. bu biçimde beslenmemizi, ilaçlarımızı ya da çocuklarımızın eğitimini nasıl düşünebiliriz?”

Çay personellerinin örgütlü olduğu sendikalar, enflasyonun yükselmesi ve para ünitesinin kıymet kaybetmesi niçiniyle günlük fiyatın 300 takaya çıkarılmasını talep ediyor. Ülkedeki 232 çay bahçesinde çalışan çalışanların dört gün süren iki saatlik iş bırakma aksiyonlarının akabinde cumartesi günü geniş çaplı bir greve başlandığı duyuruldu.

Bangladeş Çay Personelleri Sendikası Komite Üyesi Sitaram Bin, “Yaklaşık 150 bin çay çalışanı greve katıldı” diye deklare etti. AFP’ye konuşan Bin, “Yetkililer taleplerimize kulak vermediği sürece hiç bir çay emekçisi çay yaprağı toplamayacak ya da yaprak sürece tesislerinde çalışmayacak” dedi.

‘KÖLE ÜZERE ÇALIŞTIRILIYORLAR’

Araştırmacılar, ülkenin en ücra bölgelerinde yaşayan çay personellerinin on yıllardır sanayi tarafınca sistematik olarak sömürüldüğünü söylüyor.

Çay çalışanları üzerine çalışan, Etraf ve İnsani Kalkınma Derneği’nin Yöneticisi Philip Gain, “Çay emekçileri günümüzün köleleri gibi” dedi: “Plantasyon sahipleri minimum fiyat otoritelerini ele geçirdiler ve fiyatları dünyanın en düşük fiyatları içinde tuttular.”

Bangladeş çalışma şartlarının ve işyeri güvenliğinin en makûs durumda olduğu ülkeler içinde bulunuyor. Dhaka Tribute gazetesine bakılırsa son 20 yılda işyerlerinde çıkan 26 yangında en az 2 bin personelin öldüğünü açıklamıştı. Daha geçen yıl Bangladeşli çocuk personeller bir fabrika yangınında hayatlarını yitirmişlerdi.

Bangladeş tarihli en ölümcül endüstriyel kaza olan 2013 yılındaki Rana Plaza binasının çökmesi kararında ise 1100’den çok konfeksiyon emekçisi hayatını kaybetmişti.