Badminton oyuncusu Švábíková maçlardan önce “Nasıl görüneceğini merak ediyorum” diyor

bencede

New member
Paris'in La Chapelle semtindeki 8 bin koltuk kapasiteli Paris Arena II, bu yılki Olimpiyat Oyunlarında 5 Ağustos Cumartesi gününden itibaren badminton maçlarına ev sahipliği yapacak.


Çek temsilcisi Švábíková Olimpiyat prömiyerini orada yapacak…



Badminton oyuncusu Tereza Švábíková, Paris'teki Olimpiyat turnuvası öncesinde antrenman yapıyor.



Sekiz kez cumhuriyet şampiyonu, “Nasıl görüneceğini, koşulların nasıl olacağını, salonun nasıl olacağını, topların nasıl olacağını merak ediyorum çünkü burada bunların da büyük rolü var” dedi. Paris yolculuğundan önce.


Olimpiyatlara katılmak onun için ne ifade ediyor?


Klimkovice yerlisi, “En büyük spor hayalimi gerçekleştirdiğimi söyleyebilirsiniz” dedi.


Peki sadece katılımın kendisinden memnun musunuz?
Katılım güzel ama oraya sadece oynamak için gitmiyorum. Mümkün olduğunca iyi bir performans sergilemek istiyorum ve bazı galibiyetler almayı umuyorum.



Paris 2024


iDNES.cz eki


Grupta rakipleriniz dünyanın bir numarası Endonezya'dan Gregoria Tunjung ve dünya 45.'si Ukraynalı Polina Burhov. Dünyanın en iyi 10 oyuncusundan birine karşı oynamak nasıl bir şey?
Benim için her zaman harika bir deneyimdi. Mesela turnuvalarda yan yana antrenman yaptığımızda onlara bakıyorum, nasıl antrenman yaptıklarına, neyi farklı yaptıklarına, çok daha iyi olduklarına bakıyorum. Otuzlu yaşlarındaki oyuncularla, en iyilerle oynadığınızda fark oluyor. Henüz Gregoria'yla oynamadım ama birbirimizi tanıyoruz, o gençlerde dünya şampiyonu. Mümkün olduğu kadar çok puan toplamak için mükemmel performans göstermem gerektiğini biliyorum ama yine de kaybedecek hiçbir şeyim yok, bu yüzden sakin olabilirim.


Geçen sefer Ukraynalıyı yenmiştin. Bu sizin psikolojik avantajınız olabilir mi?
Evet… Belki olabilir ama Avrupa Şampiyonası'ndaki bir önceki maç Olimpiyat elemeleri açısından belirleyiciydi. Ona karşı oynayacağımı öğrendiğimde her gün son derece odaklanmıştım, zihinsel olarak son derece zırhlanmıştım. Şimdi bağlılık biraz farklı olacak, ancak aynı zamanda çok da olacak. Neyse, onu zaten bir kez ve en iyilerimin arasına koyamayacağım bir performansla yendiğimi biliyorum. Bu bana biraz güven veriyor.


Sadece grubun galibinin ilerleyeceğinden pişman değil misiniz?
Olimpiyatlarda da böyle. Çiftlerde 4'lü grup, 5'er takımdan oluşan ve 2'şer takımlı müsabakalar vardır. Birkaç grubumuz var, bu yüzden sadece bir tanesi devam ediyor.


Tarihinde ilk kez Çek badmintonunun Olimpiyatlara dört katılımcısı var. Sizin yanı sıra Jan Louda da teklerde oynayacak, Ondřej Král ve Adam Mendrek ise çiftlerde sahne alacak. Bu neyi gösteriyor?
Badmintonumuz yükselişte. Bir süre daha bu işin içinde olacağımızı ve olimpiyatlara bu şekilde katılımın gelecekte de kural olacağını umuyorum. Olimpiyatlara yalnızca bekarlar katıldığında, her çocuk yalnızca teklerde oynamak istiyordu. Artık çocuklar bunun çiftlerde bile mümkün olduğunu gösterdi. Genç oyuncular için iyi bir resim. Bu badmintonumuzu yeniden ileriye taşıyacak.




Badminton oyuncuları Adam Mendrek (ön planda) ve Ondřej Král, Çin'deki Thomas Kupası maçında. (Mayıs 2024)



Son hazırlık nasıldı?
İyi. Hepsini Pilsen'deki Ulusal Badminton Merkezi'nde bıraktım. Olimpiyatlara gidecek olanlarla birlikte oradaydım. Pazartesiden cumaya kadar birlikte çalıştık, herkes odaklanmıştı, eğitimler kaliteliydi. İyiydi.


Geçmişte Danimarka'da çok sayıda eğitim gördünüz. Bu artık geçerli değil mi?
Ana üssüm hâlâ ya Klimkovice'de ya da Danimarka'da evimde (Linde şehrinde), ayrılmak istemediğim yer. Orada ikinci bir evim var. Eğitim üssümü oradan aldım. Pilsen'de sadece hazırlığı süsledim.


Erkeklerle antrenman yapmayı sever misin?
Daha güçlüler, onları zorlamaya devam etmem gerekiyor ama maç yaptığımızda kadınlardan çok farklı oluyorlar. Çoğu zaman, arka hatta kızın topu bana geri vermeyeceğinden emin olduğum topla oynuyorum, bu yüzden filenin yanında duruyorum ve bekliyorum ve aniden, ne kadar güçlüler, üstümden uçuyorlar… Sonra ben Kızın bu şekilde oynamasının gerçekçi olmadığını düşünüyorum, hiçbirinin böyle bir gücü yok. Yani, bazı açılardan erkeklerle antrenman yapmak büyük bir artı ama bazen de küçük bir eksi.




Tereza Švábíková Çek şampiyonasının finalinde



Paris'te diğer sporları izlemeye vaktiniz olacak mı?
Umarım. Çek sporculara tezahürat yapmak için her fırsatı memnuniyetle kullanacağım çünkü diğer sporlarla tanışmamanın tek yolu bu. Hepimizin orada olması olimpiyatları güzel kılıyor. Ama ne zaman oynayacağımı hala bilmiyorum, bu yüzden her şeye son dakikada karar vereceğim.


Size ne çekici gelir?
Kesinlikle her şey. Bütün sporculara hayranım. Olimpiyatları on iki yaşımdan itibaren algılamaya başladım, Londra'daydı. O zamanlar annem ve babamla birlikte televizyondaki tüm spor müsabakalarını izlerdim, dolayısıyla hiçbir şeyi geri çevirmem.


Kendiniz futbol oynadınız ve rol modeliniz tenisçi Serena Williams'tı, yani bunlar en sevdiğiniz sporlar mı?
Paris'te futbol takımımızın olmaması çok yazık. Roland Garros'ta tenis oynanıyor, kim tenisi orada görmek istemez ki, değil mi? Eyfel Kulesi'nin altında plaj voleybolu kesinlikle ilgi çekici olacaktır. Okçuluğa, halterciye, judoya da gitmek isterim…


Ailen seni görmeye gelecek mi?
Hayır, her şeyi evlerinin rahatlığında izlemeye karar verdiler ama ağabeyim ve arkadaşı beni görmeye gelecekler.