Avustralya’nın banknotunda Kral Charles olmayacak: Aborjinlere yer verilecek

bencede

New member
Avustralya, yeni tasarlayacağı 5 dolarlık banknotlarda İngiltere 3. Charles’ın portresi yerine, bilhassa yerli Aborjin halkının tarihine ve kültürüne yer verileceğini deklare etti. Avustralya Merkez Bankası’ndan (RBA) yapılan açıklamada, yeni 5 dolarlık banknotun dizaynının yerli Avustralyalıların kültür ve tarihini temsil edeceği açıklandı.

AA’nın aktardığına bakılırsa, İngiltere’nin en uzun mühlet tahtta kalan hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth’in 8 Eylül 2022’de vefatının akabinde yerine geçen oğlu Kral 3. Charles’ın portresinin kelam konusu banknotta olmayacağı bildirilen açıklamada, değişikliğin hükümet ile yapılan istişareler kararında yapıldığı kaydedildi. Yeni banknotun tasarlanıp basılmasının birkaç yıl süreceğine dikkat çekilen açıklamada, bu müddet içerisinde mevcut 5 dolarlık banknotun da basılmaya devam edeceği ve kullanılacağı bilgisi paylaşıldı. BBC’ye konuşan RBA yetkilisi, şu anda öteki rastgele bir banknotun dizaynını değiştirme planı olmadığını söylemiş oldu.



Charles’ın portresi, her Avustralya banknot serisinde en az bir dizaynda yer alıyordu. Mevcut 5 dolarlık banknotta Kraliçe 2. Elizabeth’in portresi bulunuyor.

‘BİZ BİRİZ VE ÖZGÜRÜZ’

Kraliçe Elizabeth’in mevti, anayasal monarşi olan Avustralya’nın geleceği hakkında tartışmalara sebep olmuştu. Avustralya, eylül ayında Elizabeth’in vefatı akabinde tahta oturan Charles’ın portresinin 5 dolarlık banknotlarda Kraliçe’nin yerini otomatik olarak almayacağını bildirmişti.

Her ne kadar sembolik olsa da İngiliz hükümdarı Avustralya, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık haricindeki öbür 12 İngiliz Milletler Topluluğu üyesinin de devlet lideri sayılıyor. Avustralyalılar, 1999’da yapılan referandumda İngiliz hükümdarının ülkenin devlet lideri olarak kalmasını desteklemişti. Avustralya geçen yıl ülkenin marşında geçen ‘biz genç ve özgürüz’ tabirini, yerli halkın da temsil edilmesi için de ‘biz biriz ve özgürüz’ olarak değiştirmişti. (DIŞ HABERLER)