Avrupa Parlamentosu, Rusya’yı ‘terör destekçisi ülke’ ilan etti

bencede

New member
Avrupa Parlamentosu (AP), ‘insanlık dışı ve zalimce eylemler’ düzenlediği suçlamasıyla Rusya’yı ‘terörü destekleyen ülke’ olarak tanıyan karar tasarısını kabul etti. Fransa’nın Strazburg kentinde düzenlenen AP Genel Heyeti’nde yapılan oylamada, tasarı 58’e karşı 494 milletvekilinin oyuyla geçti. Bağlayıcılığı bulunmayan sembolik tasarıda, Rusya’nın Ukrayna’da sivil halka kasıtlı olarak akınlar düzenlediği, sivil altyapıyı tahrip ettiği, milletlerarası insani hukuku tanımadığı, gıdayı silah olarak kullandığı açıklandı.

AA’nın aktardığına nazaran Rusya’nın ‘savaş suçu’ işlediği, aksiyonlarının Ukrayna halkına karşı ‘terör niteliği taşıdığı’ sözüne yer verilen tasarıda, bu sebeplerle AP’nin, Rusya’yı ‘terörü destekleyen ülke’ olarak tanıdığı kaydedildi. Tasarıda, AB’nin terör listesiyle ilgili yasal çerçevenin yenilenmesi, bu biçimdece Rusya’nın bu listeye alınmasının sağlanması talep edildi. Bu sırada Wagner Kümesi ile Rusya’nın finanse ettiği silahlı kümelerin terör listesine alınması istendi.



AP milletvekilleri tasarıda, Rusya’yı Ukrayna’da binlerce sivilin, yüzlerce çocuğun vefatından sorumlu tutarak Rusya’nın, şu ana kadar 40 binden çok ‘savaş suçunun’ belgelendiğini kaydetti. Tasarıda, Rusya’nın milletlerarası izolasyonunun ağırlaştırılması, AB’de propaganda yapan Rusya ile irtibatlı kuruluşların kapatılması yahut yasaklanması daveti yapıldı. Milletvekilleri ayrıyeten AB’nin Rusya’ya yönelik dokuzuncu yaptırım paketinin de tamamlanmasını istedi. (DIŞ HABERLER)