Astsubay olmak için YKS kaç puan gerekir ?

Ipek

New member
---

Astsubay Olmak İçin YKS Kaç Puan Gerekir? Hikâyeyle Açılan Bir Tartışma

Selam millet,

Geçen akşam bir arkadaş grubunda otururken konu dönüp dolaşıp askerlik mesleklerine geldi. İçimizden biri astsubay olmak istiyordu, ama kafasında bin tane soru vardı: “YKS’den kaç puan almak gerekiyor? Hangi bölümden başvurmak daha mantıklı? Askeri okullar nasıl seçiyor?” Ben de burada yaşadığımız o sohbeti, küçük bir hikâye tadında sizinle paylaşmak istiyorum. Hem gerçek verilere değineceğim, hem de farklı bakış açılarını karakterler üzerinden tartışmaya açacağım.

Hikâyenin Başlangıcı: Ali’nin Hedefi

Ali, çocukluğundan beri asker olma hayali kuruyordu. Özellikle astsubaylık ona cazip geliyordu, çünkü hem sorumluluk alabileceği hem de ailesini güvenceye alabileceği bir meslek olduğunu düşünüyordu. Ama önünde YKS gibi büyük bir engel vardı.

Bir akşam arkadaşlarıyla buluştuğunda, aklındaki soruları masaya döktü:

— “Arkadaşlar, astsubay olmak için YKS’den kaç puan almam gerekiyor? İnternette herkes başka bir şey söylüyor.”

Çözüm Odaklı Erkek Karakter: Mehmet’in Hesapları

Grubun içindeki Mehmet, her zaman stratejik düşünen kişiydi. Telefonunu çıkardı, internetten güncel verileri açtı.

— “Bak Ali, Kara Astsubay Meslek Yüksekokulu için genellikle TYT’den 150 barajını geçmen gerekiyor. Ama bu sadece ilk adım. MSÜ sınavına da girmen lazım. Son yıllarda YKS puanı 250–300 bandında olanların şansı artıyor. Ama puan tek başına yeterli değil, fiziki yeterlilik testleri, mülakatlar ve sağlık kontrolleri de var.”

Mehmet’in yaklaşımı tamamen çözüm odaklıydı. Konuyu parçalarına ayırıyor, sayılarla açıklıyor ve Ali’nin önüne stratejik bir yol haritası koyuyordu.

Empatik Kadın Karakter: Elif’in Katkısı

O sırada Elif söze girdi. O, her zaman insanın duygusal yönüne bakan kişiydi.

— “Ali, sen zaten çok istiyorsun. Ama kendini sadece puana sıkıştırma. Astsubaylık bir meslekten daha fazlası; disiplin, sabır ve güçlü bir ruh gerekiyor. Benim kuzenim girmişti, puanı 270’ti ama asıl farkı mülakatta yarattı. Komutanlar onun motivasyonunu görünce tercih ettiler.”

Elif’in yaklaşımı ilişkisel ve empatikti. O, puanların ötesinde Ali’nin hayalini ve motivasyonunu önemsiyordu.

Gerçek Veriler ve Güncel Örnekler

Sohbet ilerledikçe herkes fikirlerini paylaşmaya başladı. Ben de araya girip bazı resmi verileri ekledim:

- Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) sınavına her yıl yaklaşık 400 bin aday giriyor.

- Astsubay Meslek Yüksekokullarına alınacak kontenjan ise 2–3 bin civarında.

- YKS puanı tek kriter değil; adayların çoğu 230–300 arası puan alıyor, ama asıl belirleyici olan fiziki testlerdeki performans ve mülakatlar.

- Örneğin 2023 yılında 250 puanla başvuran bir aday, fiziki yeterlilikte başarılı olamadığı için elenirken, 230 puanla giren başka bir aday tüm testleri geçtiği için kabul edilmişti.

Bu örnekler gösteriyor ki, puan bir eşik ama tek belirleyici faktör değil.

Hikâyenin Orta Noktası: Karar Anı

Ali, hem Mehmet’in stratejik hesaplarını hem de Elif’in empatik desteğini dinledikten sonra biraz rahatladı.

— “Demek ki sadece puana değil, tüm sürece hazırlanmam lazım. Hem ders çalışacağım hem de fiziksel olarak kendimi geliştireceğim.” dedi.

Bu noktada sohbetimiz aslında çok şey öğretti: Erkeklerin pratik çözüm arayışıyla kadınların duygusal desteği birleşince, meseleye daha bütüncül bir yaklaşım ortaya çıktı.

Forumda Tartışmaya Açık Noktalar

Burada hikâyeyi okuyan sizlere de bazı sorular sormak istiyorum:

- Sizce astsubaylık için YKS puanı mı daha önemli, yoksa mülakat ve fiziki yeterlilik mi?

- Erkeklerin sonuç odaklı, kadınların ise empatik yaklaşımını birleştirirsek adaylar nasıl daha iyi hazırlanabilir?

- Aranızda bu süreci yaşayan, sülüs kağıdı alıp astsubaylık yoluna giren var mı? Tecrübelerinizi paylaşır mısınız?

Sonuç: Ali’nin Yolculuğu ve Bizim Payımız

Ali, o akşam eve dönerken kafasındaki soruların çoğu netleşmişti. Evet, YKS’den 250–300 civarında bir puan almak hedef olmalıydı. Ama asıl mesele, mülakatlara hazırlanmak, fiziksel gücü artırmak ve bu mesleği gerçekten istemekti.

Mehmet’in stratejik hesapları Ali’ye yol gösterdi. Elif’in empatik sözleri ise moral verdi. Bu hikâyede gördüğümüz gibi, farklı bakış açıları birleştiğinde hem gerçek veriler hem de insani destek bir arada anlam kazanıyor.

Sonuçta astsubaylık sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi. YKS puanı bunun kapısını aralayan anahtar olabilir, ama kapıdan içeri girmek için kararlılık, sabır ve insanın kendi yolculuğuna inancı gerekiyor.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Astsubay olmak isteyen birine vereceğiniz ilk tavsiye ne olurdu?

---

Kelime sayısı: ~835