Araştırma: İngiltere’de çalışanlar haftada 1,5 günü ofiste geçiriyor

bencede

New member
İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’da 50 bin kişinin çalıştığı 43 işyerini kapsayan araştırmaya bakılırsa, insanların pandemi öncesine kıyasla epeyce daha az ofise gittiği ve daha fazlaca meskenden çalıştığı ortaya konuldu.

Consultancy Advanced Workplace Associates şirketinin araştırmasına göre, bu şirketlerde pandemi öncesi haftada ortalama 3,8 gün ofisten çalışılıyordu. Artık ise şirket çalışanları haftada yalnızca 1,5 gün ofise gidiyor. bir daha bu şirketlerde cuma günü ofisten çalışanların oranı da yüzde 13.



Haziran ve Temmuz aylarında yapılan araştırmada ofislerin ortalama doluluk oranının yüzde 29 olduğu ve en çok hafta ortası kalabalık olduğu görüldü.

Pandemi sırasında, ofis çalışanlarının birden fazla patron tarafınca konuttan çalışmaya yöneltilmişti. Artık pandemi yasaklarının kalkmasına rağmen pek epey işyerinde ofis ve işyeri karması bir çalışma modeli sürdürüldüğü anlaşılıyor.

Araştırmada incelenen işyerleri bankacılık, güç, mühendislik, sıhhat, sigorta ve teknoloji üzere dalları kapsıyor. Ama Ulusal İstatistik Kurumu’nun 2022 ilkbaharında yaptığı araştırmaya nazaran ülkede bütün bölümlere bakıldığında personellerin birçok meskenden çalışmıyor. Çalışanların yüzde 38’i son 7 günden en az birinde konuttan çalıştığını bildirdi.

Hükümete, birtakım bankalara ve demiryolu şirketlerine de danışmanlık yapan araştırma şirketi Advanced Workplace Associates, konuttan çalışma eğilimleri bakımından Birleşik Krallık’ın öteki ülkelerle genel olarak emsal eğilimler gösterdiğini de tespit etti.

Şirket, 12 öbür ülkede 27 bin kişiyi kapsayan bir çalışma daha yaptı ve benzeri kesimlerde haftalık ortalama ofisten çalışma mühletinin pandemi öncesindeki 3,8 günden 1,4 güne indiğini gördü. Ofisten çalışma yüzdesinin Kuzey Amerika ve Latin Amerika ülkelerinde en düşük olduğu görüldü.

Sektörel olarak ise incelenen dallar içinde ofisten çalışma yüzdesi bankacılık alanında en yüksek, teknoloji alanında en düşük çıktı.

İngiltere hükümeti pandemi tedbirleri kapsamında konuttan çalışma davetini birinci vakit içinderda Mart 2020’de yapmıştı. Ülkenin farklı bölgelerinde yasal sınırlamalar ve tavsiyeler yer ve vakte bakılırsa değişti ancak İngiltere ve İskoçya’da konuttan çalışma tavsiyesi Ocak ayında kaldırıldı. Birleşik Krallık’ın başka bölgelerinde uygulama biraz daha uzun sürdüyse de izleyen süreçte yavaş yavaş kaldırıldı. (BBC Türkçe)