Antarktika’da su altı volkanı 4 ay ortasında 85 bin zelzeleye niye olmuş

bencede

New member
Antarktika’da uzun müddettir uyumakta olan bir su altı volkanı bir daha harekete geçerek sırf 4 ay ortasında 85 bin zelzelenin oluşmasına niye oldu.

Live Science internet sitesine göre, deniz tabanından yaklaşık 900 metre üste uzanan ve taban çapı yaklaşık 11 kilometre olan Orca Seamount volkanı, Güney Shetland Adaları ve Antarktika’nın kuzeybatı ucu içinde dar bir geçit olan Bransfield Boğazı’nda yer alıyor.

EN BÜYÜK ZELZELE 6.0 BÜYÜKLÜĞÜNDE



Sarsıntıların 2020 yılının ağustos ayında başlayıp kasım ayında bitmiş olduği açıklandı. Sarsıntıların en büyük ikisi, Ekim 2020’de 5.9 büyüklüğünde ve Kasım 2020’de 6.0 büyüklüğündeki depremlerdi. Kasımdaki zelzelenin akabinde sismik aktivitenin azaldığı açıklandı.

Araştırmanın liderliğini üstüne alan Almanya Yerbilimleri Araştırma Merkezi’nden Simone Cesca, “6.0 büyüklüğündeki zelzelenin birtakım kırıklıklar oluşturduğunu ve magma setinin basıncını azalttığını” düşünüyoruz biçiminde konuştu.

VOLKANIN PATLAYIP PATLAMADIĞI BİLİNMİYOR

Cesca, volkanın patlayıp patlamadığına dair kesin bir delilleri olmadığını, bu durumu tespit için bölgeye bilim insanlarının gönderilmesi gerektiğini söylemiş oldu. Cesca, bir sonuca ulaşabilmek için, deniz tabanı derinliğinin ölçüp, çabucak sonrasında bunun evvelki haritalardaki bilgiler ile karşılaştırılması gerektiğini belirtti. (DIŞ HABERLER)