AB ülkeleri, Rusya’nın ‘petrol satmayız’ restine rağmen tavan fiyat uygulamasında uzlaştı

bencede

New member
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaştı.

AB Periyot Lideri Çekya’nın resmi toplumsal medya hesabından yapılan paylaşımda, üye ülke temsilcilerinin Rus petrolüne tavan fiyat getirilmesinde uzlaştıkları açıklandı.



AA’nın aktardığına bakılırsa, “Büyükelçiler, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole tavan fiyat konusunda bir muahedeye vardılar” sözü kullanılan paylaşımda, sonucun AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanmasının akabinde yürürlüğe gireceğine işaret edildi.

G7 ve AB ülkeleri, Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması için görüşmeler yapıyordu.

G7, geçen hafta Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına tavan fiyatının 65 ila 70 dolar olarak belirlenmesini teklif etmişti.

AB ortasında başta Polonya, Litvanya ve Estonya epey daha düşük düzeylerde tavan fiyat belirlenmesi için çalışmalar yürütüyor ve oybirliği gereken sonucun alınmasını engelliyordu.

Ayrıca, Rus petrolüne 60 dolar tavan fiyata ek olarak yeni bir fiyat sınırlama sistemi kurulması da kelam konusu olacak. Düzenek, Rus petrolüne tavan fiyatın dünya piyasası fiyatlarının yüzde 5 altında tutulmasını sağlayacak.

Rus petrolüne uygulanan tavan fiyat 2 ayda bir bir daha kıymetlendirecek.

Tavan fiyat uygulamasının, AB’nin Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol tedarikinin kesilmesine yönelik sonucunın devreye alınacağı 5 Aralık’ta yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Rusya dünya petrol üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu yapıyor.

RUSYA: TAVAN FİYAT UYGULAYAN ÜLKERE PETROL SATMAYIZ

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, 2 Eylül’de yaptığı açıklamada, Rus petrolüne yönelik tavan fiyat uygulanmasını destekleyen ülke ve şirketlere petrol ve petrol eseri satmayacaklarını söylemişti.

Novak, “bu biçimde biz de kısıtlamalar getireceğiz. Bu cins şirketler yahut ülkelere petrol ve petrol eserleri tedarik etmeyeceğiz zira piyasa dışı şartlarda çalışmayacağız” demişti. (HABER MERKEZİ)