“5 milyar dolarlık ticaret maksadımız var”

Beykozlu

New member
Türkiye’nin yeni Bogota Büyükelçisi Beste Pehlivan Sun, Kolombiya ve Türkiye’nin bölgelerindeki kıymetli rollerine işaret ederek, “Kolombiya ve Türkiye, bölgelerinde stratejik, siyasi ve ekonomik manada ayrıcalıklı bir yere sahiptir” dedi.

Büyükelçi Sun, Türkiye-Kolombiya bağları, Kolombiya’da bir daha başlayan barış süreci ve Kolombiya’nın yeni periyodunda büyükelçiliğin amaçlarını AA muhabirine kıymetlendirdi.

Bogota’daki 4. büyükelçi olarak bakılırsave başladığını ve değerli bir miras devraldıklarını lisana getiren Sun, bundan evvelki idareyle yakalanan ivmenin yeni hükümetle de birebir biçimde sürdürülmesi için çalışacaklarını söylemiş oldu.

Sun, Kolombiya’nın eski Cumhurbaşkanı Ivan Duque’nin 20 Mayıs’ta Türkiye’ye yaptığı ziyareti hatırlatarak, iki ülke münasebetlerinin stratejik paydaşlık düzeyine çıkarıldığını ve daha da ileriye gitmesi için önlerinde değerli bir yol haritası olduğunu bildirdi.

Kolombiya’yı bölgedeki en kıymetli ortaklardan biri olarak gördüklerini belirten Sun, Kolombiya’nın 2018’deki OECD üyeliğini Türkiye’nin de desteklediğini ve NATO’nun bölgedeki tek ortağının Kolombiya olduğunu kaydetti.

Sun, iki ülkenin bölgelerindeki ehemmiyetine vurgu yaparak, “Kolombiya ve Türkiye bölgelerinde stratejik, siyasi ve ekonomik manada ayrıcalıklı bir yere sahiptir.” dedi.

Türk kurumlarının Kolombiya’daki faaliyetleri

Anadolu Ajansı (AA), Türk İşbirliği ve Uyum Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türk Hava Yolları (THY) ve Maarif Vakfının Kolombiya’da yer almasının değerine değinen Büyükelçi Sun, “Maarif Vakfı’nın temsilciliği yardımıyla Türkçe öğrenmek isteyen Kolombiyalılara değerli imkanlar sağlanıyor. Akademik manada biroldukca üniversiteyle işbirliği faaliyetleri yapılıyor. THY, 2015’ten beri yüksek doluluk kapasitesiyle Bogota-İstanbul uçuşlarını direkt sağlıyor. Ticari manada uzaklıkları kısaltan bir fırsat olarak görüyoruz. AA’nın burada faaliyet göstermesi Kolombiya’ya verdiğimiz ehemmiyeti gösteriyor.” değerlendirmesini yaptı.

Sun, TİKA’nın icra ettiği biroldukca projeyle yeni idarenin tam barış projesine katkı sağladığını vurgulayarak, “TİKA, istihdam yaratacak projeler faaliyete geçirerek, hanımın güçlendirilmesi, çocukların, gençlerin eğitimleri, yasa dışı faaliyetlerden uzak tutulmalarına kadar bir hayli projede yer almaktadır.” sözünü kullandı.

Kolombiya hükümeti ile Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) içinde bir daha başlayan barış görüşmelerine değinen Sun, silahların susması, barışın tesisi ve istikrarın her manada sağlanmasının kıymetli olduğuna dikkati çekti.

Sun, Kolombiya’nın tam barış siyasetinin Türkiye’nin de desteklediği bir mevzu olduğunu anımsattı ve Kolombiya’ya bu manada yapılabilecek katkı ve dayanak için her vakit hazır olduklarını söylemiş oldu.

“Potansiyelin büyük olduğunu düşünüyoruz”

Büyükelçi Sun, Kolombiya ile ikili ticari alakaların seyrine bakıldığında, daha da geliştirilebileceğini anlatarak, “Potansiyelin büyük olduğunu düşünüyoruz, Sayın Cumhurbaşkanımızın imzaladığı stratejik paydaşlık evrakında 5 milyar dolarlık ticaret amacımız var. Halihazırda 2 milyar doların üstünde. Bu şu anda Kolombiya’nın lehine bir durumdur. Doğal bizim maksadımız bunu dengelemek ve kendi lehimize çevirme konusunda uğraşımız var” dedi.

Türk yatırımcıların Kolombiya’ya gelmesi için yetkililerle görüşmelerin sürdüğünü aktaran Sun, “Bunlardan bir tanesi yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması mutabakatıdır. Bununla ilgili Kolombiya tarafınca onay süreci çabucak hemen tamamlanmadı. Kolombiya ticaret bakan yardımcısıyla geçtiğimiz haftalarda bir ortaya geldik ve bunu nasıl çözeriz diye ele aldık” sözlerini kullandı.

Sun, Kolombiya ile ikili vergilendirmenin önlenmesi muahedesinin yakın vakitte müzakere edilmeye başlanacağını, Kolombiya’nın halihazırda hiç bir ülkeyle bu cins mutabakatları çabucak hemen müzakere etmediğini lakin süreci yakından takip ettiklerini bildirdi.

“Kolombiya ile Venezuela içindeki ilgilerin düzelmesi bizi şad etti”

Venezuela-Kolombiya alakalarının normalleşmesinin ehemmiyetine işaret eden Sun, şöyleki devam etti:

“İki ülke tarihî olarak baktığınızda aslında tıpkı ailenin 2 çocuğu gibiler ve kardeş ülkelerdir. Bu coğrafyada bu biçimde iki devletin birbirinden kopuk olması bölgeye fayda değil ziyan getiren bir durumdu. Yeni hükümetin birinci icraatlarından biri Venezuela ile ilgileri düzeltmek oldu. Cumhurbaşkanı seviyesinde ziyaretler, direkt uçuşların başlaması değerli adımlardır. Kolombiya-Venezuela alakalarının düzelmesi bizi mutlu etti.”

Sun, iki ülke alakalarının bir daha tesis edilmesinin hem Venezuelalı göçmenlere birebir vakitte hudut bölgesinde yaşayan halka büyük katkılar sunacağını vurguladı.

“Barışı destekleme misyonundan davet aldık”

Büyükelçi Sun, Türkiye’nin Kolombiya’da artan değerine dair şu değerlendirmelerde bulundu:

“Amerikan Devletleri Örgütüne bağlı Kolombiya’daki barışı destekleme misyonundan davet aldık. Bogota’daki nazaranvli bayan büyükelçilerle Cauca bölgesine gittik ve burada bayan toplulukların başkanlarıyla bir ortaya getirildik ve tahlil tekliflerini tartıştık. Ardından ziyarete katılan 5 büyükelçi olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Francia Marquez tarafınca kabul edildik. Bize iletilen iletileri kendisiyle paylaşmamızın yanı sıra onun da bu süreçle ilgili samimi fikirlerini öğrenmiş olduk.”

Türkiye’nin Bogota Büyükelçiliği 2011’de faaliyete girmiş, tıpkı yıl Kolombiya Devlet Lideri Juan Manuel Santos Türkiye’yi ziyaret ederek ülkesinin Ankara Büyükelçiliğini açmıştı.