Yetişkinler yerde yatan yaralı son sınıf öğrencisinin yanından geçti, onu yalnızca bir grup okul çocuğu kurtardı

bencede

New member
İki sekizinci sınıf öğrencisi Nikola ve Tereza ile üç dokuzuncu sınıf öğrencisi Matěj, Simon ve Jan, seksen yaşındaki çaresiz kişiyi fark ettiler ve fazla düşünmeden yardımına koştular. Adı geçen çocukların gittiği Bedřich Dvorsky İlköğretim Okulu müdürü Miloš Kosík, “Önce yaşam belirtilerini, kalp atışını ve nefesini kontrol ettiler ve çalıştıklarını anladıklarında harekete geçtiler” dedi.

“Aynı zamanda görev paylaşımı da yaptılar. Biri, evde akrabalardan birinin olup olmadığını öğrenmek için adamın yaşadığı adrese gitti. Bir diğeri ise adamın susuz kaldığını düşündüğü için su almak için markete gitti. Biri kurtarıcıları aradı, diğer ikisi ise adamın yanında kalıp onunla konuştu.” diye devam etti Miloš Kosík.

Çaresiz yaşlı bir adamın kurtarılmasına yardım eden okul çocukları, Ostrava-Güney belediye başkanı Martin Bednář'dan ödüller ve hediyeler aldı.

“Yaşlılığından ve hareket kabiliyetinin azalmasından kaynaklanan iç sağlık sorunları sonucunda adam dengesini kaybetti, düştü ve hareket edemedi. Okul çocukları sadece yardım çağırmakla kalmadı, aynı zamanda olay yerinde bekledi ve sağlık görevlileriyle örnek bir şekilde işbirliği yaptı. Kurtarma ekiplerinin bölgesel sözcüsü Lukáš Humpl, “Ne yazık ki, çoğu zaman insanlar meslektaşları gelmeden önce olay yerinden ayrılıyor ve kurtarıcıların elinde konuyla ilgili başka bilgi yok” dedi.

Ona göre çoğu durumda ilk yardım hastanın hayatta kalması için büyük önem taşıyor. “Ve bu özellikle söz konusu kişinin hayati tehlike altında olması durumunda geçerlidir” diye belirtti.

Kurtarma ekipleri yanlışlıkla evrak çantasını aldı

Okul müdürü, öğrencilerden birinin yardım için fazladan para bile ödediğini ekledi. “Sağlık görevlileri yanlışlıkla tedavi gören adama ait olduğunu düşündükleri evrak çantasını aldılar. Daha sonra onu almak için istasyona kadar gitmek zorunda kaldı” diye hatırladı Kosík.

“Okulumuzda çocuklara ilk yardım kurallarını öğrenme konusunda geniş imkanlar sunuluyor. Düzenli Sağlık Günleri veya Sağlık Kursu Günleri düzenliyoruz ve artık bunların anlamlı olduğu netleşti” diyen direktör Kosík, öğrencilerin gösterdiği kararlılık ve becerilerden gurur duyduğunu ekledi.

İlk olarak okul tarafından ödüllendirilen bu kişiler, şu anda ilçe belediye başkanı olan Martin Bednář'a ödül ve hediye paketleri de takdim etti. Bednář törende şunları söyledi: “Sınıf arkadaşlarınızın kayıtsız kalmamanın ne kadar önemli olduğunu ve bu tür herhangi bir müdahalenin birinin hayatını temelden etkileyebileceğini teyit etmesine sevindim.”