Yeni Ostrava-Opava piskoposu, bir zamanlar Tatra Dağları’nda çalışmış olan Martin David’dir.

bencede

New member
Elli iki yaşındaki David, 2017’den beri yardımcı piskopos pozisyonundan piskoposluk liderliğinde Lobkowicz’e yardım ediyor. 2020’de piskoposluğun apostolik yöneticisi oldu ve yönetimiyle ilgili görevleri devraldı.

Yeni piskoposun adı Apostolik Nuncio tarafından Çek Cumhuriyeti’ne Jude Thaddeus Okolo, Ostrava’daki St. Wenceslas Kilisesi’nde öğle namazından sonra açıklandı. Piskopos seçim süreciyle ilgilenen ve gerekli belgeleri Vatikan’a gönderen apostolik nuncio’dur.

David, Frýdecko-Místek’teki Čeladná’da doğdu. Novojičín’deki Ženklava’da üç kardeşle birlikte büyüdü. Kopřivnice’deki Orta Mühendislik Meslek Okulu’ndan mezun olduktan sonra, 1993 yılına kadar çalıştığı o zamanki Devlet Teşebbüsü Tatra Kopřivnice’de makine ve teçhizat tamircisi olarak çalışmaya başladı.

1991’den itibaren Olomouc’taki Palacký Üniversitesi’nde teoloji okudu. 2000 yılında Ostrava’daki İlahi Kurtarıcı Katedrali’nde Piskopos Lobkowicz’in elinden rahiplik töreni aldı, sekiz yıl sonra piskopos onu Ostrava-Opava Piskoposluğunun Genel Vekili olarak atadı.

2017 yılında yardımcı piskopos oldu. Haziran 2020’de apostolik yönetici olarak atandı ve böylece piskoposluğun yönetimini devraldı. Atanması ile konut piskoposu olarak tüm hak, yetki ve görevleri aldı. Apostolik yönetici, yeni bir konut piskoposunu beklerken piskoposluğu yönetir.

Lobkowicz, 1996 yılında kuruluşundan bu yana piskoposluğun başındaydı. Ölümünden önceki son yıllarda, sağlık sorunları bakanlığını karmaşık hale getirdi. Ostrava-Opava piskoposluğu ülkedeki en genç, 2021’de kuruluşunun 25. yılını kutladı. Papa John Paul II’nin kararıyla kurulmuştur.

Moravya-Silezya Bölgesi ve Jeseník Bölgesi dahil olmak üzere Olomouc Başpiskoposluğunun bir kısmı, papalık duyurusu ile yeni piskoposluk için ayrıldı. İlk yerleşik piskopos, piskoposluğun kurulduğu sırada Prag başpiskoposluğunun yardımcı piskoposu olan Lobkowicz’di. 2000 yılında Ostrava’da, inşaatı esas olarak inananların bağışlarıyla finanse edilen bir piskoposluk binası açıldı.

Piskopos Lobkowicz’in ölümünden sonra, papalık nuncio’nun çeşitli rahiplere ve meslekten olmayan insanlara piskoposluk bakanlığı için kimi önereceklerini sorduğu seçim süreci başladı. “Elçi toplanan bilgileri Vatikan’a iletir. Piskoposluk sözcüsü Ondřej Elbel, piskoposluktaki tüm cemaatler daha sonra bu sürece dualarla eşlik etti” dedi.

Piskoposun ölümünden 16 ay sonra, Papa Francis’in önümüzdeki yıllarda piskoposluğu yönetecek olan mevcut apostolik yönetici David’e güven verdiği haberinin geldiğini sözlerine ekledi. “Ostrava-Opava piskoposluğunun papazı olma gibi büyük bir görevi bana emanet ettiği için Kutsal Peder František’e özellikle teşekkür etmek istiyorum. Atamasının ardından selefinin mezarına çiçek bırakan David, “Kendi sınırlarımı, kısıtlamalarımı ve kusurlarımı bilerek bu görevi kabul ediyorum” dedi.

“Çok yol kat ettik, belki son yıllarda yavaşladık ve bir süre hareketsiz kaldık. Şimdi daha ileri gitmemiz gerekiyor. Bu yüzden sizi bir sonraki yolculuğa birlikte davet etmek istiyorum. Seninle birlikte gitmek istiyorum ve umarım sen de benimle birlikte gitmek istersin. Size güveniyorum – mahallelerdeki rahipler ve diyakozlar, size – piskoposun ofisindeki meslektaşlarım ve meslektaşlarım, Hayır Kurumlarımızdaki ve okullarımızdaki herkese, cemaatlerde din adamı, orgcu, şarkıcı olarak hizmet veren yüzlerce gönüllüye güveniyorum. bakanlar, sinodal grupların koordinatörleri” dedi yeni atanan piskopos.

Piskoposun törenle göreve başlama töreni muhtemelen tatilin sonunda Ostrava’daki İlahi Kurtarıcı Katedrali’nde yapılacak.

Geçen yıl Martin David, Frýdecko-Místek’teki Baška’daki kilisede orgcunun öldürülmesinin ardından bir tövbe töreni yönetti.