Ukrayna’nın en güçlü ismi Mariupol’u bir daha inşa etme kelamı verdi

bencede

New member
DUVAR- Ukrayna’nın en varlıklı iş insanı Rinat Akhmetov, iki büyük çelik fabrikasının da bulunduğu Mariupol kentini ‘bir daha inşa etme’ kelamı verdi. Akhmetov, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Mariupol global bir trajedi ve global bir kahramanlık örneğidir. Benim için Mariupol, Ukrayna’nın bir kentidir ve her vakit o denli kalacaktır. Mert askerlerimizin kenti savunacağına inanıyorum lakin onlar için ne kadar güç ve meşakkatli olduğunu da anlıyorum” dedi.

Şimdilik, Ukrayna’nın en büyük çelik üreticisi olan Akhmetov’un Metinvest şirketi, tedarik kontratlarını yerine getiremeyeceğini deklare etti. Şirket Rus hakimiyeti altında asla çalışmayacağını ve Mariupol kuşatmasının Ukrayna’nın metalurji üretim kapasitesinin üçte birinden çoksını devre dışı bıraktığını bildirdi.

Akhmetov, Ukrayna Devlet Lideri Vladimir Zelenskiy’in savaş sırasındaki “tutkusu ve profesyonelliğine” övgüde bulundu. Tüm Ukrayna’yı bir daha inşa edeceklerini belirten Akhmetov, 23 Şubat’ta ülkeye döndüğünü ve bu biçimdedan beri orada olduğunu da kelamlarına ekledi. Akhmetov “Hedefim Ukraynalı bir Mariupol’a geri dönmek ve Mariupol tarafınca üretilen çeliğin global pazarlarda daha evvel olduğu üzere rekabet edebilmesi için planlarımızı uygulamak” dedi

Forbes mecmuasına nazaran, Ahmetov’un 2013 yılındaki net serveti 15.4 milyar dolara ulaştı. Şu anda 3.9 milyar dolar düzeyinde bulunuyor.

‘UKRAYNA İÇİN MARSHALL PLANI LAZIM’

Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiği 2014’ten bu yana servetinde düşüş gözlemlenen Ahmetov, “Bizim için, savaş 2014’te çıktı. Hem Kırım’da birebir vakitte süreksiz olarak işgal edilen Donbas bölgesinde tüm varlıklarımızı kaybettik. İşlerimizi kaybettik lakin bu bizi daha da güçlendirdi” dedi. Ahmetov, savaştan kaynaklanan hasarın 1 trilyon dolara ulaştığını söylemiş oldu ve şöyleki devam etti: “Kesinlikle gibisi görülmemiş bir memleketler arası bir daha yapılanma programına, Ukrayna için bir Marshall Planı’na gereksinimimiz olacak. Bu savaştaki zaferimizin akabinde hepimizin özgür, Avrupalı, demokratik ve başarılı bir Ukrayna’yı bir daha inşa edeceğimize güveniyorum.” (DIŞ HABERLER)