Ukrayna işgali Rusya’da aileleri böldü: ‘tekrar babamla tıpkı masaya oturamayız’

bencede

New member
Rusya’nın Ukrayna işgali, ülke halkı içinde da bir jenerasyon çatışmasına yol açtı. The Guardian gazetesinin konuştuğu biroldukca genç Rusya vatandaşı, Ukrayna’da yaşananlar içinde aile içinde uyuşmazlık yaşandığını söylemiş oldu. Buna nazaran daha ileri yaşlarındaki jenerasyon Moskova’nın NATO tarafınca çevrelenmeye karşı başlatmış olduğunı söylemiş olduği operasyona takviye verirken, gençler Ukrayna hükümetinin tezlerine daha sıcak bakıyor.

‘ANNEME NAZARAN HER ŞEY NATO’NUN SUÇU’

Sibirya’daki küçük bir kasabada büyüyüp başşehir Moskova’ya taşınan 28 yaşındaki moda danışmanı Victoria Gogh, annesiyle anlaşamadıklarını anlattı. Gogh, The Guardian’la söyleşisinde “Telefonda fark ettim ki, annem hükümetin bu savaşla ilgili anlatısını papağan üzere yenidenlıyordu; her şey NATO’nun hatasıydı, Rusya’nın kendisini savunmaktan diğer seçeneği yoktu” dedi. Gogh, “Onun fikrini değiştirmeyi, gerçekte olduğunu ona göstermeyi vazife edindim” diye konuştu.

Moskova’da savaş aksisi bir protestoya katıldığı için gözaltına alındıktan daha sonra ülkeyi terk ettiğini anlatan Gogh, annesini ‘Rusya’nın savaştaki yıkıcı rolüne’ ikna ettiğini söylese de, “Fakat artık daha yaşlı olan kuzenlerimi, amcalarımı ikna etmem gerekiyor. Uzun bir listem var” dedi.

‘AİLEM ÜLKEME İHANET ETTİĞİMİ DÜŞÜNÜYOR’

Moskova’da teknoloji danışmanlığı yapan ve güvenlik sebebi öne sürülerek soyadını vermeyen Dimitri, savaş niçiniyle ailesiyle münasebetinin bozulduğunu anlattı. Dimitri, işgalin başlamasından daha sonra ailesinin yanına taşınıp onlara her gün ‘Rusya’nın kentleri bombaladığı’ imgeleri gösterdiğini, bağımsız medya kuruluşlarının haberlerini okuduğunu söyleyip şöyleki devam etti: “Fakat bunların hiç birinin bir tesiri olmadı. Hatta onları, haklı olduklarına daha da ikna etti. Bir hafta daha sonra kendi meskenime geri döndüm ve o günden beri annem bana bildiri atıp ülkeme ihanet ettiğimi söylüyor.”

‘BİR DAHA TIPKI MASAYA OTURABİLECEĞİMİZDEN EMİN DEĞİLİM’

Dimitri, Ukrayna’nın liman kenti Mariupol’daki doğum hastanesine düzenlenen taarruz konusundaki farklı anlatılar niçiniyle babasıyla hengame ettiğini söylemiş oldu. Buna bakılırsa babası, Rusya Savunma Bakanlığı’nın deklare ettiğı formuyla, hastanenin Azov Taburu tarafınca kullanıldığına ve akın daha sonrası binadan kaçan gebe hanımın temelinde bir model olup manzaraların mizansen olduğuna inanıyor. Bu duruma fazlaca öfkelendiğini anlatan Dimitri, “tekrar tıpkı masada oturup oturamayacağımızdan emin değilim. Bence devlet propagandası tarafınca zombileştirilmişler ve beni nitekim bir devlet düşmanı olarak görüyorlar” dedi.

‘AİLEME NAZARAN RUSLAR BİZİ ÖZGÜRLEŞTİRMEYE GELDİ’

Rusya’da akrabaları olan birtakım Ukraynalıların da aileleriyle benzeri uyuşmazlıklar yaşadığı belirtiliyor. Kiev’de yaşayan Oleksandra BBC’yle söyleşisinde şu biçimde konuştu: “Ebeveynlerim burada birtakım askeri şeyler yaşandığını biliyorlar. Ancak ‘Ruslar sizi özgürleştirmeye geldi, hiç bir şeyi yıkmayacaklar, size dokunmayacaklar, yalnızca askeri üsleri gaye alıyorlar’ diyorlar.”

Instagram’da 110 binden çok takipçisi olan Rus blogcu Ilya Krasilshchik de, takipçilerinden aile içi tartışmaları kendisiyle paylaşmalarını istedi. Krasilshchik, kısa müddet ortasında genç Ruslardan anne-babalarıyla yaptıkları hararetli tartışmaların ekran imajlarının bulunduğu yüzlerce ileti aldığını anlattı.

Carnegie Moskova merkezinden Andrei Kolesnikov ise The Guardian’a demecinde, “Genç Rusların Ukrayna aykırısı hislere sahip olma ihtimali çoklukla fazlaca daha az. Savaş aykırısı protestolara da büyük ölçüde daha genç beşerler katıldı” dedi. Kolesnikov, Rusya’da savaşın nasıl algılandığını büyük ölçüde haberlerin alındığı kanalların belirlediğini vurgulayarak, “Televizyon izliyorsanız, resmi çizgiyi benimsemeniz daha yüksek ihtimal. Ve yaşlılara daha fazla televizyon izliyor” dedi. (DIŞ HABERLER)