Üçüncü Vítkov kundakçısının serbest bırakılmasını beklemek zorunda kalacak, mahkeme bir psikiyatristin görüşünü istiyor

bencede

New member
Lukeš, Vítkov'daki kundaklama saldırısı nedeniyle yirmi iki yıl istisnai hapis cezasına çarptırıldı. Şimdi, cezasının üçte ikisini tamamlayarak şartlı tahliye başvurusunda bulundu. Luke'un iki suç ortağı Ivo Müller ve Václav Cojocaru geçen yıldan beri kaçak.

“Natáleka'yı ve diğer insanları incittiğim için çok üzgünüm. Ne yazık ki hiçbir şey iade edilemez. Hareket halindeki hayatıma çok eleştirel bakıyorum ve üzgünüm. Yaptığım şeyden utanıyorum, savunulamaz olan savunulamaz” diye Salı günü mahkemede Jaromír Lukeš konuşmasına başladı. Şu anda cezasını Karvina hapishanesinde çekiyor, bu nedenle tahliye talebi yerel bölge mahkemesi tarafından değerlendiriliyor.

Daha sonra yargıç ona Romanlarla ilişkisinin nasıl olduğunu sordu. “O kadar tarafsız ki onlarla ilgilenmiyorum. Birçoğuyla hapishanelerde tanıştım ve çok iyiydiler. Hatta onların bu konuda düşündüğüm kadar sert davranmamasına bile şaşırdım,” diye yanıtladı Lukeš.

“Bu kadar ağır bir cezayı hak ettik. Bu tür sonuçları istemedik ama o kadar aptaldık ki neler olabileceğini fark edemedik” diye azarladı kundakçı.

Lukeš şu anda 40 yaşında. Cezasının tamamını hapiste geçirmiş olsaydı Ağustos 2031'de serbest bırakılacaktı. Ağustos 2018'den bu yana Natálka'nın ailesine ayda 400 kron geri ödüyor ve aynı tutarı kızına ihmal edilen nafaka için de ödüyor. Babasının mahkumiyeti sırasında dört yaşından küçüktü, şimdi on sekiz yaşında olacak. Lukeš, “Bana inşaat işçisi olarak iş sözü verildi ve daha yüksek meblağları ödemek istiyorum” dedi.

“Lukeš neden bizi seçtiğini asla açıklamadı. Mahkemede hâlâ bizimle dalga geçiyordu, tişörtünde uygunsuz yazılar vardı. Serbest bırakılmasına kesinlikle katılmıyoruz. Geleceğimizi mahvettiler. Yanan Natálka'nın annesi Anna Siváková, menajeri Ladislav Baláž aracılığıyla mahkemeye şöyle konuştu: “Onlar özgür kalacak, biz ise dehşet içinde kalacağız.” Bekleyen taleple ilgili olarak Baláž, “Serbest bırakılmasının hiçbir anlamı yok, kimse onun ne yapacağını bilmiyor” dedi.

Karvina mahkemesi sözcüsü Lucie Blahutová, “Hapishane yönetimi tahliye talebine olumlu yanıt verdi” dedi.

Sonunda mahkeme şartlı tahliye başvurusunun değerlendirilmesini erteledi. Karar verebilmesi için hâlâ psikoloji alanında uzman bir kişinin görüşüne ihtiyacı var. Tahminlere göre geliştirilmesi yaklaşık üç ay sürecek. Savcı Roman Liška, “Mahkûmun kişiliğinin nasıl değiştiğini, özellikle Roman bölgesinde tutumunun nasıl değiştiğini ve 2009'daki raporla kanıtlanan aşırıcılığa karşı tavrını objektif olarak bulmak gerekiyor” dedi.

Dört kundakçıdan ikisi zaten serbest

2009 yılında, o zamanlar yirmi dört yaşında olan Lukeš, ırkçı imalarla cinayete teşebbüsten 22 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Vítkov'daki kundaklama saldırısında o zamanlar iki yaşında olan Natálka adlı kız çocuğunun yüzde 80'i yanmıştı.

Annesi Anna Siváková, başlangıçta yirmi yıl hapis cezasına çarptırılan Václav Cojocara ve Ivo Müller'in şartlı tahliyesinden çok memnun değildi. Kararı anlamadığını ve kusmak istediğini belirtti.

“Şu anda bu konuda yorum yapmak bile istemiyorum. Üzgünüm ama mahkemeye çıkacak temsilcilerimizle iletişime geçin.” diyen Siváková, bir sonraki kundakçının olası durumu hakkında yorum yapmayı reddetti.

İddianameye göre eğitimli şef Jaromír Lukeš, sağcı radikallerin en ünlülerinden biriydi ve Vítkov'un eteklerindeki eve saldırma fikrini ortaya atan kişinin kendisi olduğu söyleniyor. kendini görünür kılmak istediğini söyledi. Lukeš yerini bildiği için direksiyon başındaydı ve diğerlerinin eve yangın çıkarıcı şişeler atmasını bekliyordu. Mahkemede ifade vermeyi reddetti.

Cojocaru ve Müller'e, geçen yıl koşullu salıverilmeleri sırasında mümkün olan en uzun yedi yıllık deneme süresi verildi ve on yedi milyon krona tekabül eden zararın mümkün olduğu kadar fazlasını ödeme yükümlülüğü verildi.

Hükümlülerin sonuncusu olan dördüncü saldırgan David Vaculík'in geri çağrılması olasılığı hakkında henüz hiçbir şey bilinmiyor. Lukeš gibi o da yirmi iki yıl hapis cezasına çarptırıldı ve hâlâ cezaevinde.