Rusya’nın Çin’den silah istediği savı yalanlandı: Çin basını ABD’nin Ukrayna’ya silah sağladığını hatırlattı

bencede

New member
ABD ve Çin içinde Ukrayna krizi niçiniyle bugün İtalya’nın başşehri Roma’da yapılan üst seviye diplomatik görüşme öncesi Batı basınının ortaya attığı “Rusya’nın Çin’den silah istediği” argümanı tartışılıyor. Çin Dışişleri Bakanlığı ise bu haberlerin “dezenformasyon” olduğunu belirterek iddiayı yalanladı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Dış Bağlar Kurulu Ofisi Yöneticisi Yang Jiechi bugün Roma’da bir ortaya gelecek. ABD ve İngiltere’nin önde gelen gazeteleri ise Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısından bu yana ABD ve Çin içinde yüz yüze yapılacak en üst seviye diplomatik görüşme öncesi Rusya’nın Çin’den silah yardımı istediği tezini gündeme getirdi.

REUTERS: ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İDDİAYI DOĞRULADI

Reuters haber ajansı da kelam konusu haberlerin akabinde bugün yayınladığı haberde, Çin Dışişleri Bakanlığı’nın “Rusya’nın silah yardımı istediği” savını yalanladığını belirtti. Bakanlık, kelam konusu tezin “dezenformasyon” olduğunu vurguladı. Çin’in Washington Büyükelçisi Liu Pengyu ise “Rusya’dan bu biçimde bir talep geldiğini hiç duymadığını” söylemiş oldu. Büyükelçi, “Ukrayna’daki mevcut durum nitekim telaş verici. Şu an öncelik, gerginliğini tırmanmasını ve hatta denetimden çıkmasını önlemek” açıklaması yaptı.

‘İSİMSİZ’ ABD’Lİ YETKİLİLER: RUSYA ÇİN’DEN EKONOMİK YARDIM DA İSTEDİ

ABD merkezli New York Times (NYT) ve İngiltere merkezli Financial Times (FT) gazeteleri yayınladığı haberlerde, Ukrayna savaşının seyrini etkileyecek derece kritik olan kelam konusu iddiayı, “isimsiz” Amerikalı yetkililerin açıklamalarına dayandırdı. NYT’den Edward Wong ve Julian E. Barnes imzalı yayınlanan haberde, “ABD’li yetkililere göre, Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, Çin’den Ukrayna’daki savaş için askeri teçhizat ve takviye istedi. Bir yetkiliye nazaran Rusya, iktisadının geniş yaptırımlardan aldığı tahribatı önlemeye yardımcı olmak için Çin’den ek ekonomik yardım da istedi” denildi.

Haberde, “Amerikalı yetkililer, Rusya’dan gelen rastgele bir yardım talebine göre hareket edip etmeyeceğini görmek için Çin’i yakından izliyor. İstihbarat saklılığı nedeni öne sürülerek Moskova’nın istediği askeri silah yahut yardım cinslerini daha fazla açıklamayı reddetti” sözleri yer aldı.

‘PEKİN, BATI’NIN EFORLARINI BALTALAYABİLİR’

FT’nin haberinde de kelam konusu teze benzeri kaynaklar gösterildi. Haberde, “ABD’li yetkililer, Financial Times’a yaptığı açıklamada, Rusya’nın askeri teçhizat talepleri olduğunu söylemiş oldu. Çin’in Rusya’ya yardım etmeye hazır olabileceğine dair işaretler niçiniyle ABD’nin müttefiklerini uyarmaya hazırlandığını belirtti” denildi.

“Beyaz Saray’ın Pekin’in Batı’nın yaptırım gayretlerini baltalayabileceği telaşında olduğu” da belirtilen haberde, bir daha ABD’li yetkililere bakılırsa, “Rusya’nın kimi silahlarının tükenmekte olduğu” istikametinde işaretler olduğu söylendi.

‘ABD, UKRAYNA’YA SİLAH GÖNDEREREK KRİZİ DERİNLEŞTİRİYOR’

Çin basını ise Moskova’nın Pekin’den silah talebi olup olmadığına ait rastgele bir teze yer vermezken Ukrayna krizine ait yer verdiği yazılarda, Ukrayna’nın ABD’den silah istediğini hatırlattı. Çin Komünist Partisi’nin yayını Küresel Times’ta (GT) Yang Sheng ve Fan Anqi imzasıyla yayınlanan yazıda, ABD’nin Ukrayna’ya silah yardımları hatırlatılarak “Beyaz Saray çatışmayı sürdürmek istiyor” denildi.

Ukrayna krizine ait Moskova, Kiev, Paris ve Berlin’in diplomatik gayretleri artırmasına karşın ABD’nin ısrarla krizi derinleştirmek istediği belirtilen yazıda, “Ukrayna’nın yanında üzere gözüken ABD, Ukrayna’da barışın bir daha tesis edilmesiyle ilgilenmiyor. Washington’ın en son amacı çatışmayı genişletmek ve Rusya’ya verilen ziyanı en üst seviyeye çıkarmak” denildi.

‘UKRAYNA’DA ATEŞKES, ABD’NİN ÇIKARLARIYLA UYUMLU DEĞİL’

Çin’in Şanghay kentindeki Doğu Çin Olağan Üniversitesi’nde Rusya Araştırmaları Merkezi’nde öğretim nazaranvlisi Cui Heng, “Ukrayna için hemen gerekli ateşkes ABD’nin stratejik çıkarlarıyla uyumlu değil. Çatışma öteki alanlara da yayıldı ve bu biçimde bir noktada ABD, Rusya ve Ukrayna’nın bir uzlaşmaya varmasını muhakkak istemeyecektir. Öbür bir deyişle, Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak ABD’nin maksadı değildir” dedi.

Haberde, ABD’nin Ukrayna’ya askeri teçhizatları içeren 200 milyon dolarlık son dayanağıyla yardımların Ocak 2021’den bu yana 1,2 milyar dolara ve 2014’ten bu yana da 3,2 milyar dolara ulaştığı da hatırlatıldı.

ROMA GÖRÜŞMESİ ÖNCESİ ÇİN’E ‘YARDIM ETMEYİN’ UYARISI

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan bugün Roma’da katılacağı görüşme öncesi CNN’e yaptığı açıklamada, toplantıda Rusya-Ukrayna krizinin ele alınacağını belirterek “Çin ve öteki ülkeler Rusya’nın yaptırımları aşmasına yardım etmeye çalışmamalı. Ne Çin’in ne de diğer bir ülkenin Rusya’nın bu kayıplarını telafi etmeyeceğinden emin olacağız” demişti. Sullivan, Çin’in Putin’in planlarının tam kapsamını bilmemiş olabileceklerini” de söz ederek “Putin’in Avrupalılara ve başkalarına palavra söylemiş olduği üzere onlara da palavra söylemiş olması fazlaca olası” sözlerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)