Ostrava’nın izleri: Vtvarnka, Ostrava halkının ayaklanmayı alt geçitte durdurmadığını hatırlıyor

bencede

New member
O zamanlar neredeyse devlet galerisinden kaçıyordu, totaliterlik döneminde genç sanatçıların acele edecek pek vakti yoktu.

Ostrava’da Pvoz’daki pastel odalar dışında orta boy bir sanat galerisi olmadığı için Prag’da okudum. Ancak 1986’da Ostrava’ya taşındım, hatta o zamanlar Havov’daki Budoucnost mağazasında organizatör olarak çalışan bir model için Podbradov Caddesi’nde halka açık bir daire bile buldum. O yıllarda geldiğim nokta burasıydı. Daha sonra Ostrava’daki Petr Bezrua Tiyatrosu’nda sahne görevlisi oldum ve yavaş yavaş yerel kadın sanatçılardan oluşan çevreyle tanıştığımı hatırlıyorum.

1980’lerin ortalarında sosyalizm okulunda, şimdilerde sergilenen Ritul’un yağlıboya tablolarında olduğu gibi benzersiz bir şiirsellik geliştirmeye başladı. Ostrava’daki yatılı okuldan sonra burada birlikte kurmam gereken Pirozen grubunda dolaşmaya başladım.

İşte o zaman Ostrava restoranlarında arkadaşlarıyla tanıştı. Sizi U Rady’de ve bugün Stodoln Caddesi’ndeki Brioni’deki eski Odra Otel’de görürdük, hatırlayın.

Pavel MD

Ressam ve sahne yönetmeni (1964’te Krnov’da doğdu) ve Prag’da.

Prag’daki Stedn sanat ve endüstri kursundan mezun oldu. 1986’da Ostrava’ya yerleşti ve yakınlardaki Havov’da bir kasaba kurdu. Future mağazasında aranra.

1989’da Ostrava’nın kurucularından oldu. Pirozen vtvarnk grubu. 1997 yılında Prag Güzel Sanatlar Akademisi’nden Josef Sopko’nun atölyesinden mezun oldu.

Hav rydlo müzik grubunun kurucularına teşekkür ederiz. Onun şu andaki Ostrava Sanat Evi’ndeki inşaat 3 Aralık’a kadar Rituly olarak adlandırıldı.

Zitk potan değildi. Sadece saat altıda işe gitmek için kalkması gerekiyordu, ancak çalışma arkadaşları ve daha güçlü kişiler daha sonra Skorov Most yakınındaki şarap mahzeninde ve başka yerlerde oyunlar oynadı. Orada her ikisi de sözde zvili. Bir zamanlar yazar Honza Balabn da vardı. Zvit, çıkarken seni aradıklarını, ardından içki içtiklerini ve şöyle dedi: Merhaba, arıyoruz, değil mi? Seni yakaladılar, dövdüler. Sende olanı aldılar, eğer alırsan gülümse.

Bir meslektaşınızla görüşün

Pavel md ponkolikt ile Ostrava’ya geri döndü. Beş yıl önce Antonn Dvok Tiyatrosu’nda bir gösteri yapmıştım ve Bouducnost’tan bir meslektaşımın bunu izlemesi beni çok etkilemişti. Ostrava’da AN yani otobüs ağının olduğu dönemden beri birbirimizi tanıyorduk. Havov ocağında çalışan kurtor La Holec’in de benimle birlikte geldiğini anlatıyor.

İşte o zaman Pirozen grubunun etrafındaki tasarımcılar ilk binalarından birini inşa etmeye karar verdiler ve hanın şu anda Stodoln tren istasyonunun girişi olan alt geçidini seçtiler.

SSM’de (Sosyalist Gençler Birliği, not editörü) yer alan Frant Dmal, etkinliğini o pasajda yapabilmek için tapınağı otobüs şirketinden almayı başardı. Kırılmasına rağmen bölge sakinleri kontrol edilemeyen bir şeyin olduğuna inanamadılar. Alt geçide baktığınızda aralarında Chartist Rostislav Nmk’nin de bulunduğu çok sayıda insan var. Siyasi olmaması gerekirdi ama StB’nin desteği sayesinde oldu.

Bundan nasıl çıkılır? Kadife devrim yardımcı oldu. AVU’da (Güzel Sanatlar Akademisi, not ed.) liseye gitme fırsatına sahip olmam benim sayemde oldu. Bu başarılı oldu ve Milan Knk orada çalışmaya başladı. Önceliklerini değiştirdi, bu yüzden arkadaşlarına hızlıca yetişme fırsatı verdi. MD, yaşımızın böyle göründüğünü, çoğumuzun yaşlı olduğunu açıklıyor.

Daireden eşyalarımızı toplayıp ayrıldık. Eski Smoch deposunda indik. Bosnalı yazar Petr Motl’un yardımıyla bunu çalışır hale getirmeyi başardık. Etrafında Ostrava ile bağlantılı bir topluluk oluştu ve başlangıçta sanal olarak bugün de varlığını sürdürüyor. Birlikte Bevnov’a gidiyoruz, malikanelerde veya sizin edebi ruhla, hangi yazarın nerede yaşadığı vb. yürüyüşler yapıyoruz.

Küratör Renata Skebská ile birlikte mevcut binaya Dom umn Rituly adını verdi. Aile geçmişini olduğu kadar büyük cin dramını da yansıtıyor. Teba’nın babası, ailenin vardiyasında Brno yakınlarındaki Hustopy’de doğdu. İlk cumhuriyet ruhu hakim olmasına rağmen Hustopee’nin kendisine ait olması ve annesinden sonra Alman olması nedeniyle Almanya’ya gitmek zorunda kaldı.

Adliye inşaatı konseptiyle karanlık verdi, görsel kolektif hafızanın yolu da buradan geçiyor. İnsanların eskiden kendilerinin fotoğraflarını çekmeleri ile sizin fotoğraflarınızı çekmeleri artık aynı. O zaman bile, bugün olduğu gibi, herkes ayağa kalkıp kameraya bakıyordu. Aynı şekilde bugüne kadar doğum günlerini, kutlamaları, düğünleri kaydedin. Pavel md, “Bu beni büyülüyor, her şeyin bu kadar benzer olması beni şaşırtıyor,” diye ekledi.