Ostrava atık ayrıştırmada en iyi şehirlerden biri ancak belediyeler sınıra ulaşamıyor

bencede

New member
“Belediyelerin ayrıştırma hedefleri şu şekilde tanımlanıyor: 2025'te belediye atıklarının yüzde 60'ının, 2030'da yüzde 65'inin, 2035'te ise yüzde 70'inin ayrıştırılması gerekiyor. Çevre Bakanlığı sözcüsü Veronika Krejčí, “En iyi bölgeler artık belediye atıklarının yaklaşık yarısını, şehirler ise biraz daha fazlasını, yaklaşık yüzde 53'ünü ayrıştırabiliyor” dedi.


Aynı zamanda Moravya-Silezya bölgesi yüzde 48,25 ile dördüncü sırada yer alırken, Ostrava da yüzde 50'nin üzerindeki değerlerle sınıflandırmada en başarılı üç büyük şehir arasında yer alıyor.


Ostrava'da 2018 yılında bile belediye atıklarının yalnızca yüzde 35'i ayrıştırılabildi. Yüzde onluk artış yalnızca önceki iki yılda sağlandı.


Belediye Başkanı Yardımcısı Aleš Boháč, “Bu, diğer şeylerin yanı sıra, genel tekstil ve kullanılmış yenilebilir sıvı ve katı yağların toplanmasıyla ayrıştırılmış atıkların toplanmasının kademeli olarak genişlemesinin sonucudur” diye açıkladı ve şehrin bu konu üzerinde çalışmaya devam ettiğini ekledi. Belediye atıklarının tüm kullanılabilir bileşenlerinin toplanmasının genişletilmesi.


Artık rahat olabilirler, örneğin Novojičínsk'teki Příbora'da, bu yıl kendi kategorisinde belediyelerin atık ayıklamadaki başarısını değerlendiren seramik çöp kutusu anketini kazandı. Çevre Bakanlığı'ndan Dita Kalužová, “Şu anda yüzde 62 seviyesindeyiz; bu, 2025'ten itibaren geçerli olacak yüzde 60'lık yasal sınırın üzerinde” dedi.


Şehrin ayıklamayı mümkün olduğu kadar erişilebilir hale getirme çabaları meyvesini verdi. Kalužová, “Neredeyse yüze yakın atık ayrıştırma istasyonumuz var, bu sayı bazı büyük şehirlerdekinden daha fazladır” dedi.


Örneğin Nový Jičín geçen yıl yüzde elli seviyesine yükseldi. “İnsanların sıralaması ne kadar kolay olursa, sonuçlar da o kadar iyi olur. Mesela konteyner değişimi bize yardımcı oldu. Bunları, tüm çantayı aynı anda atabileceğiniz klasik bir delik ile değiştirdik.” Nové Jičín Ondřej Syrovátka belediye başkan yardımcısı olası yardımın ana hatlarını çizdi.


Diğer şehirler gerekli sınırın çok gerisinde kalıyor. Havířov'daki atık yönetimi departmanı başkanı Nikol Fikáčková, “Son üç yılda belediye atıklarının yaklaşık yüzde 30'u vatandaşlar tarafından ayrıştırıldı” dedi.


Ancak bundan önce Havířov'da atıkların yalnızca yüzde 20'si ayrıştırılabiliyordu. Fikáčková, “2020'den itibaren toplu konutlardaki neredeyse tüm konteyner sahalarını ayrıştırılmış atıklara yönelik konteynerlerle donatmamız, bu gelişmeye büyük ölçüde yardımcı oldu” diye ekledi.


Şehirler yüzde 60 eşiğinin altına düşerse mali açıdan sıkıntı yaşayacaklar.


“Asıl ekonomik motivasyon, atıkların düzenli depolama alanlarına boşaltılması için giderek artan ücretlerdir. Aksine belediye, ayrıştırılan ambalaj bileşenleri için maddi ödül alıyor” diyen bakanlık sözcüsü, bu sayede 2022 yılında son 10 yılda en az atık depolama sahasına atıldığını ifade etti.


2024 yılı için depolama ücreti ton başına 1.250 kron olarak belirlendi, gelecek yıl ise 1.500 kron olacak. “Sıralamayı artırmayan, hedefleri tutturamayan belediyeler olası yaptırımlara maruz kalıyor. Belediyenin sıralamayı artırmak için neler yaptığı, sonuçlarının ne olduğu her zaman değerlendiriliyor. Yaptırım 200.000 krona kadar mümkündür” diye ekledi Krejčí.


Şehirler ayrıca geri dönüştürülebilir bileşenlerin atıklardan ayrıldığı hatlar inşa ederek de bu sorunu çözebilir. Biri halihazırda Ostrava'da çalışıyor, diğeri ise örneğin Havířov'da inşa edilmek istiyor. Bu aynı zamanda şehrin kasasına da yük anlamına geliyor. İnşaatın yaklaşık yarım milyar krona mal olması bekleniyor.