Liberty sendikacıları dökümhaneyi kurtarmak için daha fazla yardım istiyor. Fiala ile buluşuyorlar

bencede

New member
Liberty Ostrava'nın kaderine ilişkin giderek artan belirsizlik, sendikacıların hükümete şirketin kurtarılmasına yönelik adımlara daha önemli bir şekilde katılma çağrısı yapmasına yol açtı. Sendikacılar, şirketin 2018 yılında satılması sırasında zaten tehlikeye dikkat çektiklerini ifade ediyor.


“Altı yıl önce Mittal'in en iyi alıcıyı, yani rakibini seçmeyeceği açıktı. Ekim 2018'de tüm siyasi yelpazedeki Temsilciler Meclisi oybirliğiyle taleplerimizi destekledi ve itirazlarımızı meşru kabul etti. Ancak Avrupa Komisyonu Liberty House'un lehine karar verdi. Bugün bile Avrupa Komisyonu'nun o dönemde belirlediği koşulların farkında değiliz.” Alena Sobolová, sendikacıya açık mektup yazmanın nedenlerini kısmen hesapladı.


Sendikalara göre devletin hukuki desteğinin sona ermesi bile geleceğe güven getirmiyor.


“Personellere ne söyleyeceğimizi bilmiyoruz”



“Sosyal İşler Bakanı Marian Jurečka'nın iyimser mesajlarına rağmen ağustos ayından itibaren ne olacağına dair henüz somut bir haberimiz yok. Personele ne söyleyeceğimizi bilmiyoruz. Eşlerin veya tüm ailenin çoğunlukla izabehanede çalıştığı ve yalnızca tek bir gelir kaynağına bağımlı olduğu bir durumda, hükümetin ne niyetinde olduğunu bilmemiz gerekir. Sendikacı, “Uygun bir alıcı arayıp aramadığı ve bu satış gerçekleşmeden önce çalışan gelirindeki olası açığı nasıl çözmeyi planladığı” diye ekledi.


Sendikacılara göre devlet, sigorta şirketi EGAP aracılığıyla temsil edilen alacaklılar komitesine daha fazla dahil edilmeli, böylece bakanlığın bu yıl kamuya vermediği emisyon tahsisatlarının serbest bırakılmasıyla mali destek sağlanabilir. Şirket sıkıntı içinde ve yüksek fırınlar ile çelikhanelerde işlevsel operasyonlar yok.


Ayrıca sendikacılar izabe tesisinin bir bütün olarak, yani hem Liberty Ostrava'nın hem de Tameh'in tek enerji tedarikçisi olarak satılmasını talep ediyor.


Mantıklı olan bu, ancak farklı sahiplere sahip iki ayrı şirket olması ve ayrı iflas işlemleri olması nedeniyle biraz daha karmaşık bir adım.


Perşembe günü ilk sırada Başbakan olacak



Liberty Smelter sendikası temsilcileri Perşembe günü Prag'da Başbakan Petr Fiala (ODS) ile buluşacak. Başbakan geçen hafta sendikaların kendisine gönderdiği mektuba yanıt verdi.


Başbakan'a izabehanedeki çelik üretimini kurtarması, eski haline getirmesi ve sürdürmesi çağrısında bulundular ve acil bir toplantı yapılması talebinde bulundular. Liberty çelik fabrikasının sendika başkanı Roman Bečica, başbakanın hızlı tepki vermesini takdir etti. Perşembe günkü toplantıya KOVO Sendikası başkanı Roman Ďurčo'nun da katılacağını belirtti.


Başbakan'dan, Ostrava'daki entegre izabe tesisini bir bütün olarak korumasını, en az bir yüksek fırının işleyişini eski haline getirmesini, operasyonların dönüşümüne ve karbondan arındırılmasına yardımcı olmasını ve bölgedeki kilit istihdamın korunmasına yardımcı olmasını istediler.


“Şu anda Ostrava izabe tesisi, çelik üretimi için temel yetkinliklere sahip bir dizi üst düzey uzmanı ve çalışanı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Bu çalışanlar olmadan izabe tesisindeki üretimi tamamen eski haline getirmek mümkün olmayacak” diye yazdı Bečica ve Jančík.


Yasaları değiştirmek faydalı olacaktır



Aynı zamanda izabe ocağının gerçekten fazla zamanı yok. İlk alacaklılar toplantısı Kasım ayı sonuna kadar planlanmıyor ve mevzuatı değiştirmeden ve yatırımcı bulmadan mevcut durumda çalışanların o zamana kadar görevde kalması esasen imkansız.


Devlet, en son ağustos ayında olmak üzere, temmuz maaşları için yalnızca üç ay süreyle kaybedilen ücretler için tazminat ödeyebiliyor. Ancak mevcut durumda şirket maaş ödemeye yetecek kadar kazanamayacak. Dolayısıyla mevcut çalışanların geçimini başka yerlerde aramaya başlama riski var.


Gelecekte stratejik bir hammadde haline gelebilecek demir-çeliğin birincil üretiminin çalışanlar olmadan sürdürülme şansı yoktur. Liberty, piyasa koşullarına hızlı tepki vermek için birincil üretimi kullanma olanağı olmaksızın, yalnızca bazı ikincil üretimleri gerçekleştirecekti.


Bakan Jurečka'ya göre, yasaların değiştirilmesi izabe tesisine yardımcı olabilir ve bu da olası ücretlerin ödenmesini uzatabilir, ancak politikacılar bunu, birincil üretimin korunması da dahil olmak üzere, Liberty'yi satın almakla ilgilenen ciddi bir tarafın varlığına bağlıyor.


Ve şu ana kadar bunlar sadece spekülasyon. Haziran ayının sonunda Ostrava'ya yaptığı ziyarette bakan, bu konunun bu hafta olacak olan iki hafta içinde hızlı bir şekilde onaylanması gerektiğinden bahsetti.


“İki hafta içinde iflas yöneticisiyle görüşmek, onun şirketle ilgili niyetinin ne olduğunu, durumun nasıl geliştiğini öğrenmek istiyorum. Yeni bir sahibinin girme olasılığı varsa, istihdamın sürdürülmesi için ücretlerin daha uzun süre ödenmesine izin verecek bir yasa değişikliği başlatmaya hazırım.” dedi.


Liberty, geçen yıl ana enerji tedarikçisi Tameh'e birkaç ay boyunca ödeme yapmadığı için başını belaya soktu. Sonunda iflasla sonuçlandı ve bununla birlikte Liberty de üretimi durdurmak zorunda kaldı.


Ancak iflasa girmedi ve şirket yöneticileri, moratoryumun bir parçası olarak şirketi yeniden yapılandırmak amacıyla bu adımı yarım yıl erteledi. Sonunda bu işe yaramadı ve Ostrava'daki Bölge Mahkemesi kısa süre önce iflas etti.


Bölge ofisi de çalışanlara yardımcı olmaya çalışıyor. Onlara şimdiden 14 milyon kronun üzerinde faizsiz kredi ödedi. Şu ana kadar 612 kişi 25 bin kron tutarındaki maddi yardım için bölgeye başvuruda bulundu. Bölge, başvuruları aşamalı olarak işleme alıyor ve bugüne kadar 562 başvuru sahibi onaylanmış sözleşmeyi aldı.