Kuzey Kıbrıs’ta UBP Genel Lideri Sucuoğlu nazaranvinden istifa etti

bencede

New member
Kuzey Kıbrıs’ta eski başbakan ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Lideri Faiz Sucuoğlu, parti başkanlığı vazifesinden istifa etti. Sucuoğlu, geçtiğimiz yılın sonlarında büyük bir oy farkıyla UBP liderliğine seçilmiş ve kısa bir süre için başbakanlık bakılırsavin üstlenmişti. O süreçte Kıbrıs Türk basınına yansıyan tezlere bakılırsa Sucuoğlu, Ankara’nın baskıları kararında başbakanlık vazifesinden istifa etmişti.

Sucuoğlu, bugün yaptığı yazılı açıklamasında şu sözleri kullandı:

“Gelinen son kademede, yaşanılanlar gösterdi ki bu iki başlı durumu sürdürmek artık olumlu bir katkı sağlamadığı üzere partimiz ortasında de kahırlar yaratmaya başlamıştır. Yaşanan tüm bu dertlerin sorumlusu ben olmasam dahi ülkesini ve partisini seven bir kardeşiniz olarak partimizin göz nazaran gore daha fazla çıkmaza girmesine göz yummamım mümkünü yoktur.

Partililerimiz uygun gördü milletvekili seçildim, layık gördüler bakanlık nazaranvlerinde bulundum. Tüm bu müddet zarfında partime ve ülkeme hizmet etmekten diğer hiç bir gayem olmadı. 2021 yılında bana inanan ve güvenen partililerimizin dayanağı ile UBP tarihinde benzerine fazlaca az rastlanmış bir oranla, yüzde 61’lik oyla birinci tipten Parti Genel Lideri seçildim. Çabucak akabinde 1. Sucuoğlu hükümetini kurarak birinci defa başbakan olmanın büyük onurunu yaşadım. 2022 yılında yapılan erken genel seçimlerde pandemi üzere kıymetli bir global krizin akabinde dalga dalga yayılan ekonomik krize ve sağ merkezde daha sonradan doğan partilerin varlığına karşın yüksek bir oy oranıyla UBP’yi daima bir arada bir daha birinci parti yaptık. Bir kere daha hükümetimizi kurduk ve istikrarlı bir gelecek, sürdürülebilir bir iktisat için çabucak çalışmalara başladık. Hükümet çalışmalarımız devam ederken her insanın yakından şahit olduğu bahtsız durumlar ötürüsıyla hükümeti bozmak zorunda kaldık. çabucak sonrasında hükûmet ortaklarımızın anlaşılmaz tutumları yüzünden yeni bir hükûmet oluşumu mümkün olamamıştır.”

YEREL SEÇİM MUAMMASI

Kuzey Kıbrıs, Sucuoğlu’nun istifasını tartışırken Anayasa Mahkemesi, lokal seçimlerin kasım ayına ertelenmesini önnazarann Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nı Anayasa’ya alışılmamış buldu. Mahkeme, lokal seçimlerin ertelenmesine ait maddeyi iptal etti.

Normal kurallar altında Kuzey Kıbrıs’ta lokal seçimler kasım sonunda gerçekleştirilecekti. Lakin Anayasa Mahkemesi’nin son sonucu kararında lokal seçimler konusu bir muammaya dönüşmüş oldu. Kıbrıs Türk basınındaki son bilgilere göre, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) ilgili başvurusu daha sonrasında Anayasa Mahkemesi Yüksek Mahkeme Lideri Narin Şefik başkanlığında yaptığı görüşmede, kelam konusu yasanın Anayasa’nın 119’uncu unsuruna karşıt olduğuna oy birliğiyle karar verdi.