Kinder’den daha sonra Oreo’da da salmonella alarmı

bencede

New member
Oreo, Mikado ile Pepito’nun üreticisi ABD merkezli Mondelez’in, mamüllerinde salmonella bakterisi ihtimali üzerine 3 üretim alanını kapattığı açıklandı. Le Figaro’nun haberine nazaran, İsviçre merkezli kakao ve çikolata üreticisi Barry Callebaut, Mondelez’i mamüllerinde salmonella bakterisi ihtimali konusunda uyardı.

Haberde, Ferrero’nun Kinder eserleriyle patlak veren salmonella skandalının benzerini yaşamamak için Mondelez’in Oreo bisküvilerinin de üretildiği 3 büyük üretim alanındaki kimi üniteleri kısmen kimilerini büsbütün kapattığı aktarıldı. Şirketin yöneticilerinin kapatma öne sürülen sebebini “büyük bir temizlik” olarak ileri sürdüğüne değinilen haberde, asıl münasebetin yapılan salmonella uyarısı olduğu savunuldu.

AA’nın aktardığına bakılırsa haberde, üretimin yavaşlaması niçiniyle marketlerde kelam konusu bisküvilerde tedarik külfeti yaşandığına dikkat çekildi. Ayrıyeten şirketin faaliyetini durdurduğu fabrikalarda bir daha üretime geçilmesinin uzun mühlet alacağından bahsediliyor.

SEBEBİ ‘UCUZ MALZEME’

Gıda uzmanları, son periyotta tüketim mamüllerinde salmonella ve gibisi bakterilerin ortaya çıkmasını, üreticilerin “daha ekonomik olduğu” sebebi öne sürülerek ucuz materyallere yönelmesine bağlıyor ve bu hususta ikazlarda bulunuyor. Fransa’da Nestle’ye ilişkin Buitoni pizzalarında, Avrupa’da birfazlaca ülkede Ferrero kümesine ilişkin Kinder çikolatalarında, Lactalis kümesine ilişkin peynirlerde bakteri görülmesi niçiniyle kelam konusu firmalar piyasadan bu eserlerden büyük bir kısmını çekmişti. Dünya Sıhhat Örgütü, dünyada çikolata eserleriyle temaslı 151 salmonella enfeksiyonu bulunduğunu bildirmişti.