İngiltere'de nasil kalabilirim ?

Sevval

New member
İngiltere'de Nasıl Kalabilirim? Gerçekler, Yöntemler ve Öneriler

İngiltere'de yaşamayı hiç düşünmediniz mi? Bazen tatil amacıyla gittiğimiz bir yerin, bir gün yaşamak istediğimiz yer haline gelmesi çok doğaldır. Bu yazıda, İngiltere’de nasıl kalabileceğinizi, ülkeye yerleşmek için hangi yolları izlemeniz gerektiğini ve bu süreçte karşılaşabileceğiniz zorlukları ele alacağız. İngiltere’de yaşama sürecine dair gerçek veriler ve gerçek dünyadan örneklerle, başvurulacak yolları derinlemesine inceleyeceğiz.

İngiltere’ye Yerleşme: Vize ve Göçmenlik Süreci

İngiltere’de yaşamaya başlamak için ilk adım, uygun bir vize türüne başvurmaktır. 2021’de Brexit sonrası, İngiltere, Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelerden gelen göçmenler için vize sistemini değiştirdi. Artık AB vatandaşları da vize almak zorunda ve bu durum, ülkede kalmayı planlayanlar için önemli bir başlangıç noktasıdır.

İngiltere’ye yerleşmek için birkaç yaygın vize türü vardır:

- Çalışma Vizeleri: İngiltere'de çalışmak istiyorsanız, bir işverenin sponsorluğunda işçi vizesi almanız gerekebilir. Bu vize için başvuran kişinin, belirli bir maaş eşiğini (yaklaşık olarak yıllık 26.000 GBP) aşan bir iş teklifi alması beklenir. Bu tür bir vize, özellikle pratik veya sonuç odaklı yaklaşan erkekler için daha uygun olabilir, çünkü bir iş edinmek ve bu doğrultuda başvuru yapmak, onların için somut bir hedef ve adım oluşturur.

- Aile Vizesi: Eğer İngiltere’de zaten yerleşik bir aile bireyiniz veya partneriniz varsa, onların desteğiyle aile vizesi alabilirsiniz. Bu tür vizeler, daha çok sosyal ve duygusal etkileri göz önünde bulunduran kadınlar için bir seçenek olabilir. Aile vizesi başvuruları, genellikle daha uzun süreçler gerektirir ve sürecin daha kişisel ve duygusal yönleri vardır.

- Eğitim Vizesi: İngiltere’de üniversite veya dil eğitimi almak isteyenler için eğitim vizesi başvurusu yapılabilir. 2021 itibariyle, öğrenci vizesi sahipleri mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca İngiltere’de çalışma hakkına sahip olabiliyorlar (Graduate Route). Eğitim almak ve İngiltere’de kariyer yapmak isteyenler için bu oldukça cazip bir fırsat sunuyor.

- Yatırımcı Vizeleri: İngiltere, yüksek miktarda yatırım yapmayı planlayan kişilere yönelik yatırımcı vizeleri sunmaktadır. Bu vizeyi almak için 2 milyon GBP gibi yüksek bir yatırım yapmanız gerekmektedir. Bu yol, genellikle maddi imkanları yüksek olanlar için uygun olacaktır.

Sosyal Normlar, Kadınlar ve Erkekler Arasındaki Farklar

İngiltere’de yaşamaya başlama süreci, bireylerin toplumsal normlara, cinsiyet rollerine ve hatta ailevi durumlarına göre değişkenlik gösterebilir. Kadınlar genellikle daha sosyal ve duygusal açıdan etkilenmişken, erkekler pratik ve sonuç odaklı yaklaşırlar.

Kadınlar için İngiltere’de yaşamaya başlamak, bazen toplumsal bağlantılar kurma ve sosyal normlara uyum sağlama gerekliliği ile birleşir. Kadınların İngiltere’ye yerleşme süreci, genellikle aile içindeki roller ve destek arayışları ile bağlantılıdır. Sosyal entegrasyon, kadınlar için çoğu zaman daha duygusal ve ilişkisel bir süreç haline gelir. Örneğin, bir kadının İngiltere’de daha rahat yaşaması için aile bağları, arkadaşlık ilişkileri ve duygusal destek önemli faktörlerdir.

Erkekler ise genellikle iş bulma, yaşam giderlerini karşılamak ve pratik hedeflere ulaşmak konusunda daha fazla odaklanmışlardır. Çalışma vizesi gibi yollarla İngiltere’ye yerleşmek isteyen erkekler, genellikle maaş seviyelerini ve iş imkanlarını göz önünde bulundururlar. Örneğin, bir mühendis veya teknoloji sektöründe çalışan bir erkek, İngiltere’de çalışma fırsatları ararken bu faktörleri ön planda tutacaktır. Çalışma vizeleri için belirli bir maaş eşiğini geçmek, erkekler için büyük bir motivasyon kaynağı olabilir.

Gerçek Hayattan Örnekler ve Başarı Hikayeleri

İngiltere’ye yerleşmiş kişilerin deneyimleri, bu sürecin ne kadar çeşitli ve dinamik olduğunu gösteriyor. Gerçek hayattan birkaç örnekle, sürecin nasıl işlediğine göz atalım:

- Nadia'nın Hikayesi: Nadia, Türkiye’den İngiltere’ye eğitim almak için geldi ve dil okulunda 1 yıl eğitim aldıktan sonra öğrenci vizesiyle çalışma hakkı kazandı. Eğitim vizesi ile başlayan süreci, sonunda İngiltere’de bir teknoloji firmasında işe girmesiyle devam etti. Nadia’nın hikayesi, İngiltere’ye yerleşmek için eğitim almanın ne kadar önemli bir fırsat sunduğunu gösteriyor. Bu süreç, kadınlar için genellikle birden fazla adım ve kişisel bağlantı gerektiren bir yol olarak çıkıyor.

- Ahmet'in Deneyimi: Ahmet, Hindistan’dan gelen bir yazılım geliştiricisiydi ve yüksek nitelikli işçi vizesi almak için başvurdu. Kendisinin uygun bir iş bulması, belirli bir maaş eşiğini geçmesi ve başvuruyu başarılı bir şekilde tamamlaması yaklaşık 6 ay sürdü. Ahmet’in deneyimi, erkekler için pratik ve hedef odaklı yaklaşımın nasıl başarılı bir şekilde çalıştığının bir örneği.

İngiltere’de Yaşamaya Başladıktan Sonra Karşılaşılan Zorluklar ve Fırsatlar

İngiltere’de yaşamaya başlamak, çeşitli fırsatlar sunduğu gibi birçok zorluğu da beraberinde getirir. En önemli zorluklar arasında şunlar yer alır:

- Yüksek Yaşam Maliyetleri: Özellikle Londra gibi büyük şehirlerde yaşam maliyetleri oldukça yüksektir. Kira, ulaşım ve günlük yaşam giderleri, başvurulan vize türüne göre değişebilir. Bu nedenle, pratik bir yaklaşım benimseyerek, mali planlama yapmak oldukça önemlidir.

- Kültürel Entegrasyon: İngiltere’ye yerleşen göçmenler, bazen dil bariyerleri, toplumsal farklılıklar ve kültürel uyumsuzluklarla karşılaşabilirler. Sosyal normlar, özellikle kadınlar için daha fazla etkili olabilir ve bu normlara uyum sağlamak zaman alabilir.

İngiltere’de yaşamaya başlamak, tüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak planlama yapmayı gerektiriyor. Peki sizce, vize ve göçmenlik politikalarının değişmesiyle birlikte, İngiltere’ye yerleşmek daha mı kolay hale geldi, yoksa bu süreç daha da karmaşıklaştı mı?