Fotoğrafçı, daha 1970'lerde insanların maden kulesinin yıkılmasını protesto ettiğini söylüyor

bencede

New member
“Kitapta insanlar yalnızca maden tesislerine ilişkin değil, aynı zamanda bu tesislerin damarlarına, kok tesislerine, işçi kolonilerine, madencilik okullarına, mağazalara, dinlenme merkezlerine veya kutlamalara ve tatillere veya madencilik sanat eserlerine ilişkin arşiv ve çağdaş görüşler bulacaklar.” Ondřej Durczak.

Kitabı açtığımda ön kapağında Ostrava ve Karvina'da işaretlenmiş kırk mayın bulunan bir harita buluyorum. Burada var olan her şeyi yakaladınız mı?
Buradaki mayınların hepsini saymak elbette mümkün olmadı ama en önemlileri ve görsel açıdan ilgi çekici olanları orada.

Bu kırk kişiden kaç tanesi bugün hala somut bir biçimde varlığını sürdürüyor?
Artık var olmayan veya çok az sayıda kalan mayınları ne haritaya ne de kitaba kaydetmedim. Aksine, Karviná yakınlarında halen aktif olan iki maden tesisi daha bulunmaktadır. Ancak madenlerin, maden kulelerinin ve diğerlerinin yüzey yapılarının çoğunun bugün artık mevcut olmadığı doğrudur ve tarihi fotoğraflardan da görülebilmektedir.

Ne zamandır maden nesnelerinin fotoğraflarını çekiyorsunuz?
2011 yılında mezuniyetimden bu yana, farkında olmadan, kitap haline geleceğini o zaman fark etmeden, eski maden objelerini fotoğraflıyorum. yok olan bir dünya. Kitaptaki son resimlerim geçen yıla ait yani on iki yılın resimleri.

Eski madenleri fotoğraflarken bir plan izlediniz mi?
Başından beri nasıl fotoğraf çekileceğine dair bir sistem oluşturdum, bu yüzden rastgele değildi. Ostrava'yı bir plana göre kaydetmeye çalıştım. Kentin modern tarihini incelemek de bunda rol oynadı, bu yüzden bazı maden kalıntılarının hala nerede bulunabileceğini merak ettim. On iki yıl önce bölgenin endüstriyel mirasıyla ilgili çok fazla kitap bulunmadığını, ancak son yıllarda popüler olmaya başladığını söylemek gerekir.

Bu noktalardan herhangi birini tabiri caizse son dakikada yakalamayı başardınız mı?
Evet, fotoğrafladığım pek çok yer kısa sürede önemli ölçüde değişti ya da yıkıldı. Eğer öyle olduysa kitapta da bundan bahsediyorum. Öte yandan, bu yerlerin çoğu artık teknik anıtlar, yani hâlâ fotoğrafladığım haliyle korunuyorlar.

Ostrava fotoğrafçısı Ondřej Durczak

Bölgede kalan madencilik tesisleriyle ilgili durumun nasıl geliştiğini takip ediyor musunuz?
Madencilik ve tarihiyle ilgilenen birkaç Facebook grubunun üyesiyim, bu yüzden nerede neler olup bittiğine veya belki şu veya bu maden kulesinin yıkılacağına dair paylaşımlar görüyorum, bu da bana oraları yıkılmadan önce fotoğraflamamda yardımcı oluyor. dünyadan yok olmak.

Bu nesnelere ulaşmak kolay mıydı, yoksa insanların gizlice terk edilmiş kapalı endüstriyel nesnelerin fotoğraflarını çektiği sözde urbex'in sınırında mıydı?
Zor olmadı, çoğunlukla dışarıdan, çoğunlukla da halka açık yerlerden fotoğrafladım. Ancak arkadaşım ve ben yaklaşık iki yeni madende, bulabildiğimiz her yerde içeride de fotoğraf çektik.

Siz de oraların diğer kaderlerini takip ediyor musunuz?
Verilen lokasyonların dönüşümlerini tam olarak takip edebilmek için tamamen dönüşümlerin sonrasına gitmiyorum, daha çok verilen mekanın dahi mekanları ile ilgileniyorum. Ancak örneğin Silezya Ostrava'daki Petr Bezruč Madeni de makine odası ve maden kulesinin korunduğu kitapta yer alıyor ve bugün yanına mimari olarak çevreye uygun yeni bir süpermarket inşa ediliyor. belki de oraya dahil ettiğim dönüşüm budur.

Kitaplarınızın birçoğuna metinlerle eşlik eden Silezya Üniversitesi'nden Jiří Siostrzonek ile röportaj yaptığımda, burada endüstriyel mirasa çoğu zaman çok fazla değer vermediğimizi, onun güzelliğini henüz fark etmediğimizi söyledi…
Sanırım biz de en az on beş yıldır bunun farkındayız. Bu binaların bazılarının anıt haline gelmesi de bunun kanıtıdır. Ama doksanlı yıllarda, hatta belki de seksenli yılların sonlarında, en büyük bunalım başladığında, buraların yıkımları ve dönüşümleri çok radikaldi. Şahsen ben, Silezya Ostrava'dan Karolina kok tesisine kömür taşıyan teleferiklerin korunmamış olmasından dolayı çok üzgünüm, bunun şehirde olması harika olurdu. Ancak bunları sürdürmenin çok büyük maliyetlere yol açacağını anlıyorum. Ayrıca bu nesnelerin ortadan kaybolduğu dönemde kimsenin bu şekilde düşünmediğini de anlıyorum.

Kaybolan ama kalması gereken yerler var mı?
Bana göre kaybolan yerler açısından en büyük zararlardan biri bugün Merkez Otogar'ın bulunduğu Šalamoun Madeni'dir. Kitabımın kapağında da yer alıyor. 1970'lerde bir ara yıkıldı ve o dönemde şehrin sakinleri yıkıma karşı isyan etti. Sadece doğa korumacılar değil, sıradan insanlar da maden kulesinin düşmesinin şehrin panoramasında ve Ostrava'nın kimliğinde ne kadar büyük bir kayıp anlamına geleceğini fark etti. Maalesef oldu ve bunlar telafisi mümkün olmayan şeyler. O kadar mutlu olalım ki, örneğin Dolu Jindřich'in maden kulesi şehir merkezinde korunmuş durumda.

Genius loci'den bahsettiğimizde, birçok madenin bugün neredeyse hayal bile edilemeyecek olan konut geliştirmeyle yakından bağlantılı olduğu kitaptaki tarihi fotoğraflarda da bunu görüyoruz. Ostrava’ya özgü mü?
Ostrava'nın bu nedenle özel olduğunu düşünüyorum; örneğin Karviná'da durum biraz farklıydı. Sadece şehrin bugün artık var olmayan bir parçası olan Karviná-Dole'de bağlantı bu kadar yakındı. Ancak Ostrava'da endüstriyel faaliyetlerin şehir planlamasına müdahalesi çok radikaldi. Karolina kok fabrikası inşa edilirken bile Ostrava yönetimiyle anlaşmazlıkların konusu haline geldi çünkü kok fabrikasından kaynaklanan kirliliğin şehirdeki çevre üzerinde ciddi bir etki yaratacağı açıktı. Yani 19. ve 20. yüzyılın başında insanlar bu konuyla ciddi olarak ilgileniyorlardı. İnsanların işe yakın olması için fabrikaların yakınına işçi kolonileri inşa etmek de gelenekseldi. Bu aynı zamanda şehrin şehirciliğini de önemli ölçüde etkileyen bir şey.

Madenlerden hangisi sizi hikayesiyle veya görünümüyle en çok büyülüyor?
Silezya Ostrava'nın önemli bir anıtı olan ve Ema yığınından güzel bir manzaraya sahip olan eski Petr Bezruč Madeni'ni seviyorum. Yirminci yüzyılın altmışlı yıllarında inşa edilen sözde çekiç tipindeki modern kulenin korunmadığı için üzgünüm. Mimari olarak çok güzel bir binaydı, cam ve çelik karışımıydı, 2002 yılında yıkıldı, her ne kadar korunması da amaçlanmış olsa da teknik durumu kötü olduğundan bu mümkün olmadı. Odra Štrići veya Odérka adlı madenin fotoğraflarını çekmek için çok giderdim. Ostravice nehrinin kıyısında bir alan, korunmuş maden binaları var ama artık maden kulesi yok ve çok tuhaf kasvetli bir atmosfer var.