Elon Musk’tan ‘gerontokrasi’ eleştirisi: ‘Biroldukça ülkenin önderi çok yaşlı’

bencede

New member
Tesla ve SpaceX’in üst yöneticisi olan ABD’li milyarder Elon Musk, biroldukça ülkede ‘gerontokrasi’ (yaşlıların yönetimi) sorunu yaşandığını söylemiş oldu. ABD’deki liderliği ‘fazlaca, hayli antik’ diye niteleyen Musk, yaşlı önderlerin nüfusun çoğunluğunu oluşturan gençlerle temas kurmakta zorlandığını belirtti.

Musk, Alman medya şirkeri Axel Springer’in CEO’su Mathias Döpfner ile söyleşisinde, “Bir demokrasinin işleyebilmesi için önderlerin nüfusun büyük çoğunluğuyla makul bir biçimde temas ortasında olması gerekir” dedi. Siyasi önderlerin nüfusun ortalama yaşından en çok 10 ila 20 yıl yaşlı olması gerektiği görüşünü paylaşan Musk, 79 yaşındaki ABD Lideri Joe Biden’ın ismini anmasa da ülkesinin ‘oldukça, epey antik bir liderliği olduğunu’ söylemiş oldu.

Tesla CEO’su, ‘insanların ömür mühletinin önemli ölçüde uzaması’ hakkındaki soruya cevabında, “İnsanları fazlaca uzun mühlet yaşatmaya çalışmamız gerektiğini düşünmüyorum. Bunun, toplumun boğulmasına yol açacağını düşünüyorum zira gerçek şu ki, birçok kişi fikrini değiştirmez. Yalnızca ölürler. ötürüsıyla şayet ölmezlerse, eski fikirlere sıkışıp kalacağız ve toplum ilerlemeyecek” dedi.

Musk, “Bu kadar fazlaca sayıda ülkenin önderi çok yaşlıyken, gerontokrasi ile şimdiden fazla önemli bir meselemiz olduğunu düşünüyorum. ABD’de epey, fazlaca antik bir liderlik var” diye konuştu. Musk “Eğer onlardan birkaç kuşak büyükseniz, halkla temas ortasında olmanız imkânsız” tabirlerini kullandı.

Elon Musk, kendi vefatından korkmadığını da söylemiş oldu. Uzun yıllar uzunluğu sağlıklı yaşamak istediğini söylese de, “Ölmekten korkmuyorum. Bunun bir rahatlama olacağına inanıyorum” dedi. (DIŞ HABERLER)