Duplantis, Crouser, Girma, engeller… Ostrava Tretra yine dolu

bencede

New member
Orta Avrupa’daki en iyi atletizm yarışmaları, Ostrava’daki Belediye Stadyumu’nda saat 17:45’ten itibaren ana programda on altı disiplin sunacak. Ulusal programda bir sonraki dövüşler saat 14:20’de başlayacak.

Tretry menajeri Alfonz Juck, “Zátopek Anıtı’nda Duplantis, Crouser, Girma ve kadınlar engelli,” diye sırığa, gülle atma ve 1.500 metre ve 100 metre engellilere dikkat çekti. “Her disiplinde ilginç biri var ama bu dördü istisnai. Dünyanın en iyi sporcuları onlarla yarışacak. Orada daha iyi bir şey bulamazsın.”

Olimpiyat şampiyonu Porto Rikolu Jasmine Camacho-Quinn ve dünya şampiyonu ve dünya rekortmeni Nijeryalı Tobi Amusan, bayanlar 100 metre engellide yıldızlar. Amerikalı Tia Jones ve Nia Ali de kazanmayı düşünebilir.

Juck, “Gelmelerine şaşırdım çünkü Amerikalılar önlerinde Dünya Kupası elemelerine sahip ve acımasız – ilk üç gidecek” dedi. “Dolayısıyla Amerikalı sporcular artık Lozan ve Stockholm’deki sonraki toplantılarda olmayacaklar.”

Juck’a göre sprinter Tobi Amusanová, Ostrava’da 1.500 metre koşacak olan Etiyopya’dan üç kilometre dünya rekoru sahibi Lamech Girma ile birlikte Afrika’dan gelen yeni nesil rekor sahipleri arasında yer alıyor.

Alfonz Juck, “Ancak Amusanová, bir koçunun da olduğu Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşıyor ve hazırlanıyor” dedi. “Ancak, atletizm sahnesinin genişlediğini ve farklı ülkelerden sporcuların rekorlar kırdığını görebilirsiniz.”

Engelli koşu yarışçıları Jasmine Camachová-Quinnová, Tobi Amusanová ve Jan Železný, Zlatá tretra toplantısından önce bir basın toplantısında.

Tretra organizatörleri, biri kadınlar 100 metre engellide olmak üzere, karşılaşmanın birkaç üst düzey performansını bekliyor. Jasmine Camach-Quinn, 12.55 saniyenin altında “Evet, olacak” diye söz verdi. “Bu yıl rekabet geçen yıldan daha büyük, bu yüzden rekor düşecek ama size zamanı söylemeyeceğim.”

Dünya rekoru 12.12 saniye olan Tobi Amusanová bile bu konuda spekülasyon yapmak istemedi. “Her neyse, her zaman iyi koşmaya odaklanırım. Tüm gücümü pistte bıraktığımda tatmin oluyorum.”

Amerikalı bisikletçi Ryan Crouser için Tretra, sezonun üçüncü ve bu yıl Avrupa’daki ilk yarışı. Bir ay önce Los Angeles’ta yeni bir teknik de kullanarak dünya rekorunu 23.56 metreye yükseltti – dönüşe bir adım daha ekledi.

Crouser, “Performansa şaşırdım,” dedi. “Ondan sonra kendimi spor salonuna kilitledim ve tekrar sıkı çalıştım. Antrenmanda daha da ileri gittim ki bu iyiye işaret.”

İki kez Olimpiyat şampiyonu, Ostrava’daki 2020 – 22.43 metrelik karşılaşma rekorunu geliştirmek istiyor. Diğerlerinin yanı sıra rakipleri Yeni Zelandalı Tom Walsh ve Çek rekortmeni Tomáš Staněk olacak.

Zlaté tretra Ostrava basın toplantısında koşucu Lamecha Girma konuşuyor, gülle atıcı Ryan Crouser ve toplantı direktörü Jan Železný dinliyor.

Erkekler sırıkla atlamada, altı metre işareti ilk kez düşmelidir. Tretra’da şimdiye kadarki en iyi performans, dört yıl öncesine göre 593 santimetre ile Amerikalı Sam Kendricks’e ait.

Sektörün artık ana tribün önünde olmasını memnuniyetle karşılayan İsveçli sırıkla atlamacı Armand Duplantis, “Buradaki stadyum altı metrelik bir atlamayı hak ediyor” dedi. “Daha iyi çünkü rüzgar eskisi kadar esmiyor, eskisi kadar esmiyor.”

Organizatörler, 2017’deki Usain Bolt’tan bu yana en yüksek seyirci sayısı olan yaklaşık on bin seyircinin katılmasını bekliyorlar. “Hala bazı biletler var. Alfonz Juck, yarış günü stadyum bilet gişesinde bulunabileceklerini belirtti.