David Gilmour Ukrayna müziğini Rolling Stone’a anlattı: Pink Floyd’u 28 yıl daha sonra niye geri getiriyorum?

bencede

New member
“Pink Floyd, Ukrayna için 30 yıl daha sonra birinci kez bir ortada.” 7 Nisan’da kamuoyuna bu ve emsal tabirlerle yansıyan Pink Floyd’un son single’ı “Hey Hey Rise Up” farklı çevrelerin gündeminde. David Gilmour-Roger Waters tansiyonu ve kümenin akıbetine ait on yıllardır süren spekülasyonların ortasına düşen müzik, Rusya-Ukrayna krizinde tavır alması niçiniyle tartışma konusu oldu.

Pink Floyd’un 1987 yılı daha sonrası müziklerini Rusya ve Belarus’ta “yasaklama” sonucunın akabinde bu kere kümenin ismiyle bir single çıkarma sonucuyla da tartışılan Gilmour, “Pink Floyd geri mi döndü?” sorularını Amerikan rock’n’roll mecmuası Rolling Stone’a yanıtladı. Pink Floyd ismiyle 28 yıl daha sonra single çıkarma sonucunı kümenin davulcusu Nick Mason’la bir arada aldığını belirten Gilmour, yeni müzikler olup olmayacağı sorusuna “Bu, Pink Floyd için tek seferlik” dedi. Gilmour, “Ben daima özensiz çalışıyorum. Bir albümü bir noktada bitirmeyi umuyorum ancak şu anda tek odağım sadece bu” diye konuştu.

‘ŞARKIYI DİNLEDİM VE NİCK MASON’I ARADIM’

Rolling Stone mecmuasının kıdemli muharrirlerinden Kory Grow’un Gilmour ile yaptığı söyleşi dün yayınlandı. “Ukrayna halkının hamaseti, Gilmour ve davulcu Nick Mason’a 1994’ten beri Pink Floyd olarak birinci yeni müziklerini yayınlamaları için ilham verdi” kelamlarıyla aktarılan söyleşide, kümenin 28 yıl daha sonra yayınladığı birinci müziğine “ilham veren” Ukraynalı müzikçi Andriy Khlyvnyuk’tan da övgüyle bahsedildi. “Umarım müzik biraz yeterli gelir ve umarım onunla bir şeyler başarabiliriz” diyen Gilmour, Khlyvnyuk ve toplumsal medyada viral olan müziğiyle müsabaka süreçlerini anlattı.

Yazıya nazaran, görüntüyü “Ukraynalı gelini”nin kendisine gönderdiğini, izlediğinde “Vay, bu fantastik” yansısı verdiğini, müziğin “bir şeye dönüştürme” hissi uyandırdığını belirten Gilmour, Pink Floyd ismini “muazzam bir iyilik” için kullanabileceği fikriyle Nick Mason’ı aradığını anlattı. Mason’a “Bunun bir modülü olmak ister miydin?” diye sorduğunu ve “Evet, iyi” karşılığı aldığını belirten Gilmour, doğaçlama sololarla şarkıyı kurgulamaya başladığını ve müziğin klâsik ezgilerine uygun bir eser için bas gitarda Guy Pratt ve klavyede Nitin Sawhney ile çalıştıklarını belirtti.

PİNK FLOYD VE YENİ SINGLE: ‘YANİ niye OLMASIN?’

Gilmour, şarkıyı niye Pink Floyd ismiyle yayınladığı sorusuna ise şu cevabı verdi: “Şey, açıkçası, Pink Floyd olarak devamında sahip olduğumuz -platformun boyutu. Nick’le konuştuğumda ve bunu Pink Floyd olarak yapmaya razı olduğunu söylemiş olduğinde, düşünmüyor üzereydi. Barış bildirisini yaymak ve Ukrayna’da anayurtlarını savunan insanların moralini yükseltmek istiyoruz. Yani niye olmasın?”

Gilmour, Nick Mason’la bir daha kayıt yapmayı da “fantastik” olarak tanımladı ve “Nick hiç bir davulcuya benzemiyor, olağanüstü bir şey söz eden şarkıyı bir arada çalmak fantastik” dedi.

‘ANDRIY’İN KÜMESİYLE 2015’TE BELARUS’TA SAHNE ALDIK’

Gilmour, Ukraynalı müzikçi Khlyvnyuk’la 2015’ten bu yana olan tanışıklığını ve şarkıyı birlikte hazırlama teklifini ilettiği konuşmayı da dergiye anlattı. Khlyvnyuk’un telefon görüşmesinde “şüphelendiği”ni ve manzaralı bir görüşme yaptıklarını belirten Gilmour, “Her şeyin gerçek olduğundan emin olduğunda harikuladeydi, tüm insanlık dışı olayların içerisinde insanlık için küçük bir adım attığımız için fazlaca heyecan verici” diye konuştu.

Belarus’ta Rusya takviyeli Aleksandr Lukaşenko idaresine karşı etkinlikler düzenleyen Belarus Özgür Tiyatro’yu (Belarus Free Theatre) desteklediklerini de belirten Gilmour, Ukraynalı müzikçi Khlyvnyuk’un kümesi Boombox ile 2015 yılında Hür Tiyatro’nun etkinliğinde sahne aldıklarını hatırlattı. Khlyvnyuk’un vize iptali niçiniyle o gün aktifliğe gelemediğini belirten Gilmour, “O yiğit bir adam” dedi.

‘RUSYA MÜTHİŞ BEŞERLERLE DOLU DEĞİL’

Röportajda, Rusya’da Pink Floyd müziklerini yasaklama sonucuyla ilgili değerlendirmeler de yer aldı. Gilmour, Rusya’da müziklerini kendi kendine yasaklama sonucunı Nick Mason ve Syd Barrett ile birlikte aldıklarını kabul etti. Bu kararla Rusya halkını amaç almadığını savunan Gilmour, “Rusya dehşetli beşerlerle dolu değil sırf başkanları dehşetli yanlış gitti. Lakin gerçek şu ki, yaptırımlar bu biçimde çalışıyor. bu biçimde bir şey yaparsak, Rusya’daki insanların neler olduğuyla ilgili daha fazla düşünmeleri ve ülkelerinde değişim için daha fazla kışkırtmayı deneyebiliriz” dedi.

Gilmour, müziğe nasıl reaksiyonlar aldığına ait soruya ise “troller” ile ilgilenmediğini ve olumlu, istekli, minnettar yorumlar aldığını kaydetti. Rusya’yla ilgili dünyanın birçoklarının yanlışsız reaksiyonlar verdiğini de savunan Gilmour, ABD Lideri Joe Biden’ın Rusya’yı amaç alan açıklamalarını ise “Hislerini dışavurmak” olarak yorumladı. “Her savaş, özellikle bir üstün dünya gücünün bağımsız demokratik ulusa karşı başlatmış olduğu savaş muazzam öfke ve hayal kırıklığı yaratmalı” diyen Gilmour, şu biçimde devam etti: “Aklım karışıyor. Benim anlayışımı aşıyor.” (DIŞ HABERLER)