Che Guevara’yı katleden Mario Teran, 80 yaşında öldü

bencede

New member
1959’da gerçekleşen Küba Devrimi’nin başkanlarından olan Arjantinli sosyalist devrimci Ernesto ‘Che’ Guevara’nın katili Mario Teran, 80 yaşında öldü.

BirGün’ün aktardığı habere göre, Teran’ın vefat niçininin, ‘uzun müddettir uğraş ettiği bir hastalık’ olduğu öğrenildi.

‘CHE’Yİ İRİ, ÇOK İRİ GÖRDÜM’

Bolivya dağlarında Che’yi yaralı biçimdeyken yakalayan askerlerin ortasında yer alan Teran, infaz buyruğunun General Gary Prado tarafınca verildiğini söylemişti. bu biçimde ‘çavuş’ olan Teran, Che’yi öldürmesini sonrasındasında, ‘hayatının en makus anı’ olarak tanımladı. Teran o anları şöyleki anlatmıştı:

“Che’yi iri, epeyce iri gördüm. Gözleri parlıyordu. Bana gerçek geldiğini hissettim ve bakışlarını üzerime diktiğinde, başım döndü. ‘Sakin ol’ dedi bana, ‘İyi nişan al! Adam öldüreceksin!’. daha sonra kapıya hakikat bir adım geri gittim, gözlerimi kapadım ve ateş ettim.”

Che hakkında yazılan biyografilerde, Teran’ın birinci atışlarında gayesini ıskaladığı yazıyor.

ERNESTO ‘CHE’ GUEVARA KİMDİR?

Che Guevara, 1959’da diktatör Fulgencio Batista’yı deviren ve Fidel Castro liderliğinde iktidara gelen devrimci hareketin değerli aktörlerinden bir tanesiydi. Küba Devrimi’nin akabinde bir süre ülkede yöneticilik yapsa da ondan sonrasında ihtilal için gerilla gayretini sürdürdü. Afrika ve Güney Amerika’da diktatörlüklere karşı çaba eden gerilla kümelerine katıldı. bununla birlikte bir tabip olan Che, ömrü ve kişiliğiyle dünya devrimci hareketinin sembol isimleri içinde yer alıyor. Ernesto Che Guevara, öldürüldüğünde çabucak hemen 39 yaşındaydı.