Canlı yayında savaşı protesto eden Rus gazeteci 30 bin ruble para cezası ile özgür

bencede

New member
DUVAR – Rusya devlet televizyonunun canlı yayınında stüdyoya girerek Ukrayna’daki savaşa karşı bir pankart açtıktan daha sonra gözaltına alınan gazeteci Marina Ovsyannikova, 14 saatlik sorgunun akabinde 30 bin ruble (yaklaşık 4 bin TL) para cezası ile özgür bırakıldı.

Ovsyannikova, avukatlarının kendisinden haber alınamadığını kamuoyuna açıklamasının akabinde, dün gece mahkemeye çıkarıldı. Hür bırakılması daha sonrası yaptığı açıklamadaysa, iki gündür uyumadığını anlatarak “Sorgu 14 saatten uzun sürdü. Ailem yahut arkadaşlarımla temas kurmama müsaade verilmedi, avukata erişimin engellendi” dedi.

Marina Ovsyannikova ve avukatı Anton Gashinsky mahkeme salonunda.

Mahkeme salonundan çıkarken gazetecilere konuşan Ovsyannikova, protesto sonucunı tek başına aldığını vurgulayarak, “Benim kendi savaş zıddı sonucumdı. Bu sonucu kendi başıma aldım zira Rusya’nın bu işgali başlatmış olmasından hoşlanmıyorum” diye konuştu.

Devlet televizyonunda evvelki akşam haber bülteni sırasında stüdyoya girerek, “Savaşa hayır, savaşı durdurun, propagandaya inanmayın, burada size palavra söylüyorlar” yazılı bir pankart açan, daha öncesinde de bir görüntü kaydederek babasının Ukraynalı olduğunu açıklayıp ‘Kremlin propagandası için çalışmaktan utandığını’ anlatan Ovsyannikova’ya öteki suçlama getirilip getirilmeyeceği bilinmiyor. Avukatları, Rusya’nın Ukrayna’daki akınlarından ‘işgal’ olarak kelam etmeyi ve ‘yalan haber’ yaymayı yasaklayan yeni yasa çerçevesinde yeni bir suçlamadan telaş ettiklerini belirtiyor. Bu yasa çerçevesinde öngörülen en ağır ceza 15 yıl.

Öte yandan, BBC’ye konuşan bir arkadaşı Ovsyannikova’nın bu biçimde bir protesto planladığından haberdar olmadığını, iki çocuk sahibi editörün siyaset hakkında pek konuşmadığını, sohbetlerinden sıklıkla çocuklarından, köpeklerinden ve konutundan kelam ettiğini anlattı. The Guardian’a konuşan bir öbür iş arkadaşı ise Ovsyannikova’nın işgale karşı öfkesinin birkaç gündür artmakta olduğunu ve bu biçimde bir protesto planladığını kendisine anlattığını söylemiş oldu. (DIŞ HABERLER)