Borçlu şirket alacaklılar tarafından Rus sahiplerinden temizlenecek ve onu kurtarmaya çalışacak

bencede

New member
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından uygulanan yaptırımlar nedeniyle Hlučínsk’teki Dolní Benešov merkezli MSA şirketi borç batağına düştü. Alacaklılar, iflas davalarında 1,2 milyar krondan fazla talepte bulundu ve iflas idarecisi, sonunda 800 milyon kronun üzerindeki talepleri kabul etti.

İflas işlemlerinin bir parçası olarak, alacaklılar sonunda şirketi kurtarmaya karar verdiler ve şirketi yeniden yapılanmaya gönderdiler. Rus sahipleri olmadan temizlenmiş bir şirket çıkmalı. İflas yöneticisi Michal Janovec, alacaklıların kararından sonra, “Yeniden yapılanma şu anda kalkınmanın alabileceği en olumlu seçenektir” dedi. “Bu, bölgede oldukça önemli bir işverenin operasyonlarını ve istihdamını koruyacaktır” diye ekledi.

“Yeniden yapılanma planı, şirketin sermayesinin sıfıra indirilmesini ve ardından yeni hisse ihracını öngörüyor, bu da Rus sahibinin mülkiyet yapısında olmamasını sağlayacak. İhraç edilen hisseler yeni sahibi tarafından satın alınacaktır.” İflas yöneticisi seçilen yeniden yapılanma ilkesini açıkladı.

1890 yılında kurulan MSA şirketi, nükleer ve konvansiyonel enerji üretimine yönelik endüstriyel bağlantı parçaları üretmektedir.

“Bir sonraki eylem planının çeşitli varyantlarını hazırlıyorduk; bunlardan biri de yeniden yapılanma teklifiydi ve nihayet ona karar verdik. MSA benzersiz sertifikalara sahip, eski Sovyetler Birliği ülkelerine, Çin’e, diğer Asya ülkelerine, ABD’ye ve benzerlerine katma değeri yüksek ürünler teslim etme fırsatına sahip.” MSA yasal temsilcisi Radim Kubica şirketin avantajlarını şöyle sıraladı: “Yeni bir şirketin bu sertifikaları alması uzun yıllar alır ve bu büyük bir avantaj.”

MSA, Ukrayna’yı işgal eden Rusya’ya uygulanan yaptırımların ardından sıkıntıya girdi. Yeniden yapılanma teklifine göre şirketin sahipleri 6 hissedardan oluşuyor ancak kendisi yaptırım listelerinde bizzat yer almıyor. Ancak Rusya’ya yapılan teslimatlardaki düşüş açıktı ve buna finansman zorlukları da eklendi.

“İnsanlara iş sağlamak istiyoruz”

“Şirket artık üretim yapıyor. Tabii ki, ya yaptırımlar ya da müşterilerin dikkat etmesi nedeniyle biraz daha az sipariş var. Benim bilgilerime göre operasyonel olarak kendini destekleyecek, elbette biraz düzenlemeye ihtiyaç olacak, belki üretim azalacak, gereksiz binalar satılabilir ama bunlar sadece benim ipuçlarım. Her şeye, işlenen uzman görüşüne göre karar verilecek.” İflas yöneticisi şirketin mevcut konumunu açıkladı.

İflas yöneticisinin ve alacaklılar komitesinin bir sonraki adımına, üç ay içinde hazırlanması gereken bir uzman görüşüyle karar verilecek. Ayrıca örneğin şirkette kaç kişinin işten çıkarılacağına da o karar verecek.

Geçici alacaklılar komitesi başkanı ve aynı zamanda RKL’den RKL Slévárna şirketinin yöneticisi Ivo Pastor, “Bazı yeniden yapılanmaların olacağını düşünüyorum, ancak bunların hepsi icra direktörünün kararına bağlı olacak” dedi. MSA’nın yeni sahibi olması gereken grup.

RKL dökümhanesi uzun süredir MSA şirketi ile işbirliği yapıyor, şirketler aynı binada yer alıyor, RKL borçlu şirketin en büyük alacaklılarından biri. “Şirketin işleyişine devam edebilmesi için üretimi sürdürmek, insanlar için çalışmayı sürdürmekle ilgileniyoruz. Müşteri güvenini yeniden sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapmak istiyoruz. Onlar da bugünkü kararı bekliyorlardı” diye ekledi Ivo Pastor.

Radim Kubica başka bir olası işten çıkarmanın altını çizdi: “Bu bireylerle ilgili olmalı, daha büyük rakamlarla ilgili olmayacak.”

Yeniden yapılanma teklifine göre alacaklılar orijinal tutarın yaklaşık yüzde 30’unu geri alabilecek. “Biraz daha fazla da olabilir, biraz daha az da olabilir, bunu ancak zaman gösterecek. Para beş yıl içinde ödenebilir” diye ekledi iflas yöneticisi.