Biden, Kamboçya ile Kolombiya’yı karıştırdı

bencede

New member
Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) doruğunda konuşan ABD Lideri Joe Biden, mesken sahibi ülke Kamboçya ile Kolombiya’yı karıştırdı. Kamboçya’nın başşehri Phnom Penh’teki ASEAN tepesinde iştirakçi ülkelere hitap eden ve Kamboçya’ya teşekkür etmek isteyen Biden, ezkaza bu ülkeye “Kolombiya” dedi.

Biden, şu sözleri kullandı: “Artık Kamboçya’da yeniden bir ortaya geldiğimize bakılırsa, halihazırda kaydettiğimizden daha kuvvetli ilerlemeler kaydetmeyi dört gözle bekliyorum. Kolombiya’nın ASEAN başkanlığındaki liderliği ve hepimizi ağırladığı için başbakana teşekkür etmek istiyorum ve ayrıyeten Endonezya’nın bu yıl yaptığı tüm çalışmalarda yer alacağımızı onaylamak istiyorum.”

AA’nın aktardığına bakılırsa Biden, burada yaptığı konuşmada, ASEAN bloğunun Washington’un Asya siyasetinin merkezinde olduğuna işaret ederek, askeri idare altındaki Myanmar ve Güney Çin Denizi uyuşmazlığı üzere büyük bölgesel sıkıntılar üzerinde daha yakın iş birliği vaadinde bulundu. Biden, ASEAN tepesine katılmasının “ABD’nin birlik üyesi ülkelerle bağlantıya verdiği kıymetin kanıtı” olduğunu lisana getirirken, “ASEAN, Hint-Pasifik stratejisinin kalbidir ve güçlendirilmiş, birleşik bir ASEAN ile adım adım çalışma taahhüdümüzü güçlendirmeye devam ediyoruz” sözünü kullandı.

Çevre ve iklim üzere alanlarda fazlaca taraflı iş birliğini genişleten ABD-ASEAN Kapsamlı Stratejik Ortaklığı’nın başlatıldığını açıklayan Biden, bu paydaşlığın, “hukukun üstünlüğüne yönelik tehditlere” karşı savunmayı, “özgür ve açık, istikrarlı ve müreffeh, sağlam ve inançlı bir Hint-Pasifik bölgesi inşa etmeyi” amaçladığını söylemiş oldu. Biden, Güney Çin Denizi’nden Myanmar’a kadar meseleleri çözmek ve ortak zorluklara yenilikçi tahliller bulmak, bölge genelinde barış ve refahı derinleştirmek için ASEAN birliği ve üye ülkelerle çalışmaların sürmesini “dört gözle beklediğini” tabir etti.

Şİ CİNPİNG İLE BİR ORTAYA GELECEK

ABD’nin ASEAN ile kelam konusu mutabakatının, Washington’ın ASEAN ile münasebetini Çin ile birebir seviyeye getirdiği belirtiliyor. Biden’ın Kamboçya’da Japonya Başbakanı Kişida Fumio ve Güney Kore Devlet Lideri Moon Jae-in ile üçlü görüşme yapması ve burada bilhassa Kuzey Kore’nin son periyotta yaptığı füze denemelerinin ele alınması bekleniyor.

Biden’ın sonrasındasında G20 Doruğu’na katılmak üzere Endonezya’nın Bali Adası’na gideceği ve burada Endonezya Devlet Lideri Joko Widodo ile bir ortaya geleceği bildirildi.

Biden ile Çin Devlet Lideri Şi Cinping içindeki birinci yüz yüze görüşmenin de Endonezya’da gerçekleşeceği kaydedildi. Joe Biden’ın burada İtalya ve İngiltere başbakanları ile de birinci sefer ikili görüşmeler yapması planlanıyor. (DIŞ HABERLER)