Aşırıya kaçmayın ama daha fazla insan yardım ediyor, mültecilere yardım koordinatörüne

bencede

New member
Geçen yıl Şubat ayında Ostrava’ya giden mültecilerle ilgilenmeye başladılar. Şimdi ülkenin her yerinden insanlar var. Onlara her ay tonlarca yiyecek verin. Yardım koordinatörü tarihçi Vojtch Vlek’tir.

Kaç aileye yardım edecek?
Kvtnov istatistikleri 179 aile, 479 kişi, Erven için istatistik 211 aile, 614 kişiydi. Bu, Rusların Ukrayna’daki enerji yapılarını bombalamaya başladığı Kasım ayından bu yana hızlı bir artış oldu. Bu insanların canını çok sıktı. Sadece radikal bir çocuk. Ülkenin her yerinden insanlarım var. Morvka, Beskydy, Frdek-Mstek, Orlov, Havov, cel Ostrava, Hlun, Opava, Nov Jin.

Bu insanlar Ukrayna’nın hangi bölgelerinden içki içti?
Doğu Ukrayna. Luhansk bölgesi, Donsk bölgesi, Mariupol, Herson, Kharkiv bölgesi. Yüzde yetmiş beşi buradan. Ardından Poltava ve Kiev’e gidin.

Onların pbhy’lerini biliyor musun?
Bu süre zarfında, muhtemelen yüzlerce insanla tanıştım, ama tabii ki bazıları beni etkiledi. Bu Mariupol’dan Vika, genç bir anne, 20 yaşında bir kız, ailedeki insanlar hakkında içki içiyor. Mariupol’un bombalanması sırasında baba, bir kardeş ve ardından sadece ailelerde teyze gidebildi.

Beni en çok yaralayan, tren çarptığında ayaklarının üzerine düşen annem Elena, bu yüzden tekerlekli sandalyeye mahkum ve başı belada. Yedi Ukraynalı ailenin de yardıma gittiği bir fayton gezisi düzenledim. Bana yardımcı olacakları bu tür etkinliklere onları da dahil etmeyi hayal ediyorum. Bunlar, Opava yakınlarındaki Hrabyna’daki taşıma alanından insanlar. Yani yardım eden on dokuz Ukraynalı vardı ve Bay Elena da oradaydı. Başka bir Elena ile de tanıştım. Donetsk bölgesinden kaçan bir büyükanne, oğlu birkaç hafta önce öldü, kızı hastanede ve iki toruna bakıyor. Kader gerçekten böyledir.

Mülteci köpek cemaatine nasıl yardım edilir

Mültecilerin en çok neye ihtiyacı var?
Pek çok insan bir pansiyon talebiyle dönüyor ve daha pek çoğu dönecek. Bir yıl ailece yaşadılar, muhtemelen ortak banyo, tuvalet ve mutfakları vardı ve o insanlar bundan bıktı. Onları yiyemeyiz, bu yüzden barışa ihtiyacımız var… O zaman insanların düzüşmesi gerekiyor. Yediğimiz şey besindir. En gerekli olan budur. İnsanlar, basın için olmayan sıradan yiyecekler için borçlular, ama siz onlara çok yardımcı olacak yüz kron et için borçlusunuz.

Ne alakası var sana yardım gelmeyecek mi?
Her ay, şu anda tüm bölgeden Ukraynalı ailelerin katıldığı ve 600’den fazla kişinin gitmediği bir toplantı yapıyoruz. Bunun olması için önce rolümün ne olduğunu, şirketleri, bisikletleri, arkadaşları, isimleri ve diğer şeyleri ele almalıyız. En çok yardım cemaatten, kiliseden gelir. Yiyecek, eczane ve harcadığınız paranın yüzde seksen beşi kiliseden geliyor. Harikaydı, demek istediğim, Piskopos Martin David nasıl sonuçlanacağını görmek için delikte içiyordu ve kaç kişiyi yumrukladığına biraz şaşırdı. Sonra yardım edelim, değdi dedi.

Medya bunun hakkında konuşmamıza, yazmamıza yardımcı oluyor, televizyonda, internette. Tek bir şey, her ay yedi, sekiz, on cemaatle iletişime geçip onlara tüm ay boyunca yiyecek toplayıp toplayamayacaklarını sormam gerekiyor.

Bu şekilde kaç tane göreceksin?
Her ay 2,5 ton salıyoruz. 200 aile gelip 20 kilo alsa tonlarca oluyor. Ama nasıl sonuçlanacağını tahmin edemiyoruz. Yani oldukça gergin, neredeyse bir korku filmi. Akort 600 kişinin geleceğini biliyor ama onlara verecek bir şeyin olup olmayacağını bilmiyorsun. Özellikle küçük çocuğu olan annelere ve yaşlılara yardımın ulaşması için bunu seçmeye çalışıyoruz. Ailelerle dolu olduklarında, babaları olduğunda, işleri olduğunda ve kendilerine baktıklarında.

Burada yemeğimizi yiyen fakir insanlarımız da var. Düzenli Star Bl’de patates şirketi olan bir aile var. Yani yaklaşık 600 kilo patatesi yaklaşık tikrt’te bağışladılar. Bir Fransız her ay içki içmek ve size 500 yumurta almak için Ostrava’ya gider. Ama yiyecek de alıyoruz, onsuz yapamayız. En son 700 koli süt, 600 kg patates, 1.450 yumurta dağıtmıştık, herkese ulaşmadı. 200 balya bok, 200 balya amon balığı ve geriye hiçbir şey kalmadı. Bu şekilde ortaya çıkıyor.

Ukraynalılar arasında bir köpeğiniz var mı?
Evet, o on beş ayda telefonumda WhatsApp’ta birkaç yüz Ukraynalı kişi var, ancak bazılarını şahsen çok yakından tanıyorum. Yardım etmeye can atanlar var ama bu kadar çok sayıda kimseyle yanlış gidemezsin. Ama uzun süredir iletişim halinde olduğum ve size yardım etmeye gelenlerden bunu istemek bir onurdur diye düşünüyorum.

Evlenmek?
Evet. Farklı şeyler hakkında konuşuyoruz. Pichzej, ara beni, konuşalım: Lütfen yardım et, böyle bir ızdırabım var. Farklı şeylerle kalın. Evimizin bahçesinde oturup eğlenirken birden Ukrayna’da kalan arkadaşlarının size neler yaptığını konuşmaya başladılar. Ya da burada ne işleri var? Ama aynı zamanda nasılsın, ne yapıyorsun, ne iyi diye soruyorlar.

Ukraynalıların zihinsel sorunları var mı?
En büyük sorun, burada Ukrayna’da kocası olan birçok annenin olması. Bu, ilişki sorunları anlamına gelir. Seni bir süredir görmedim. Yılda bir veya iki kez bir haftalığına onları ziyarete gitmen için seni oraya götürürler ve sonra geri dönerler. Bir sorun verdi: bir kurdun kendi kendine yaptığı. İnsanlarda görülmeye değer ve ilk birkaç ayın en kötüsüydü. Stresli, kırgın insanlardı, mimiklerinden, mimiklerinden, hallerinden belliydi, bu yüzden çocuklar için bazı olumlu aktiviteler düzenlemeye çalıştık. Hayvanat bahçesine, tiyatroya, çocuk bayramına uçun, böylece mümkün olduğunca çok şey olsun, unutmak, dikkatinizi dağıtmak, Çek çocuklarla iletişim kurmak. Yol boyunca olumlu faaliyetlerden yorulmuş ve cesaretlenmiş olsak bile.

Etine konusunda bana yardım eder misin?
Hatta fae’de iki kurs bile yapılırdı, anneler haftada bir orada buluşup çocukları olmadan bir süre konuşabilsin, orada çok eğlensin diye. Ama gördüm ki oraya gidip birbirlerini görmek, tanışmak, yaşanan sorunları havalandırmak istiyorlar. Bana varoluşsal sorunlardan bahset, nerede yaşayacağım, ne tür bir işim olacak, peki ara beni, sana yardım edeyim, ne yapacağız, işten bahsediyordum… Ve anladım ki daha kötü olacak. Desteğin hayal kurma eğilimi varsa, bu mantıksal olarak insanlar için zor olacağı anlamına gelir.

Ukraynalılara gerçekten ne zaman yardım etmeye başladınız?
Kurt başladığı ilk haftalarda yardımla başladık. Büyük bir mali tahsilat yaparak başladık, Çek Cumhuriyeti Hayır Kurumuna gönderilen ve Ukrayna’ya giden yaklaşık yüz bin kron topladık. Ama sonra, ilk aileler Ostrava’ya taşınmaya başladığında, onlara da yardım etmenin iyi olacağını düşündüm, bu yüzden 2022 yılının Mart ayının başlarında, Bay Farm ile tanışmak için Star Bl’deki kiliseye gittim ve ona bizim fikrimizi söyledim. organize etmek için bucak zatında bir şeyler deneyebilir.

Nasıl görünüyordu?
Kâğıtları aldım ve şöyle yazdım: Bedava kalacak yerim var, ona kıyafet bulmasında yardım edebilirim, emekli maaşı alabilirim, gönüllü olacağım. Bu yüzden çok genç başladık, önce aileler geldi, en az iki kişi Star Bl’de ailelerin yanında kaldı ve ardından yaklaşık o ay boyunca yaklaşık 50 kişi vardı. Aileler halinde olan Star Bl’de yaklaşık 15 ve 20 aile, ortak dairelerde yedi aile konakladı. Halkın tutuklamadan bir şeyi yoktu, biz de çocuklar bisiklete binsin diye kıyafet, oyuncak bulduk, yani bisikletle temas.

Kademeli olarak daha fazla aile geldi ve sadece Star Bl’de değil, aynı zamanda Vkovice’deki Nov Bl’de yaşayanlarla ve Vtkovice, Pvoz’da yaşayan aileleri ağırladık. O noktada Ostrava şehri yavaştı.

İnsanlar hala daha hızlı mı sürüyor?
Evet, küçük bir tabak altında yeni ailelerin yardımı için. Bazıları son haftalarda doğu bölgelerinden dokuma gördü. Yani evet.

Emekli maaşınızı nereden alıyorsunuz?
Hepsi hediye. Şeffaf yapmaya karar verdik. Sonra Ostrava’dan ve Star Bl’den biraz yardım aldık, böylece lt’deki çocuklar için bir kamp kurabildik. Otobüsler çok pahalı olduğu için etkinliklere ulaşım için ödeme yapabilmek. 100 aileye 100 kişi vardı, yani 614 kişiydik, 40 ailemiz vardı, şimdi 211 kişi oldu, bu tamamen başka bir hikaye.

Sizin için kaç kişi çalışıyor?
Her ay Star Bl’den cemaatten 20 ila 30 gönüllü katılıyor. Yemek haftasıysa, yemek birasıysa çocuklu annelere, yaşlılara açık. İnsanlar yardım aldığında ve Orlov, Havova, Opava’ya gitmeleri gerektiğinde ve bir kutu yiyecek, artı beş kilo patates, beş süt, bu 20 kilo eder. Annem mantarla götürmez. O adamlar onları götürecek.

Olumsuz eleştirilerle de karşılaşıyor musunuz?
Elbette bununla ilgili şeyler de var, herkes bizi sevmiyor, herkes bizden nefret etmiyor ve herkes bize güzel şeyler söylemiyor. Hiç önemli değil. Bizim için gerçekten önemli değil. Ama böyle çok az insan var. Sempati duyan, yardım etmek isteyen, sesini yükselten insanlar ve bu benim için önemli. Hiçbir şekilde gücenmenize izin vermeyin, gününüzü bununla şımartın, bazen kaba, can yakıcı kaba şeyler olsa bile, ancak Ukrayna’da Luhansk bölgesinde veya Bakhmut yakınlarında bir yerlerde insanların yaptıklarına karşı bunlar hakarettir. O yüzden bir şekilde idare etmeliyiz.