7 Sınıf Abartma Nedir ?

Komutan

Global Mod
Global Mod
Abartma Nedir?

Abartma, günlük yaşamda ve edebi eserlerde sıkça kullanılan bir anlatım şeklidir. Bu anlatım biçimi, bir olay, durum ya da nesnenin olduğundan daha büyük, daha küçük, daha güçlü veya daha zayıf gösterilmesi amacıyla kullanılır. Abartma sanatına, edebiyat dilinde "mübalağa" denir. Mübalağa, duygu ve düşüncelerin etkili bir şekilde iletilmesini sağlayan önemli bir sanattır. Abartma, özellikle hikâye, masal, fabl ve şiir gibi edebi türlerde kendine yer bulur. 7. sınıf Türkçe dersinde de abartma konusuna değinilir ve öğrencilere bu kavramın ne anlama geldiği ve nasıl kullanıldığı öğretilir.

Abartma Örnekleri

Abartma örneklerine, dilimizde ve günlük yaşamda sıkça rastlanır. İşte birkaç abartma örneği:

1. "O kadar hızlı koşuyordu ki göz açıp kapayıncaya kadar kayboldu."

2. "Dünyanın en güzel yemeğini yapmışsın!"

3. "Ağlamaktan gözyaşları sel oldu."

4. "Yüzlerce kez söyledim, ama dinlemedin."

Bu örneklerde, olay ya da durumun abartılarak dile getirildiği görülür. Gerçekte gözyaşları sel olmaz ya da biri gerçekten yüzlerce kez aynı şeyi söylememiştir. Ancak abartma, karşı tarafa anlatılmak istenen duygunun ya da düşüncenin daha çarpıcı ve etkili bir şekilde iletilmesini sağlar.

Abartmanın Kullanım Alanları

Abartma, edebiyatta ve günlük dilde çeşitli amaçlarla kullanılabilir:

1. **Duygusal etki yaratmak**: Bir durumu ya da olayı olduğundan daha yoğun hissettirmek için abartma kullanılır.

Örnek: "O kadar açım ki bir fil yiyebilirim." Burada kişi aslında çok aç olduğunu vurgulamak istiyor, ama abartarak bunu dile getiriyor.

2. **Komik ya da eğlenceli bir etki oluşturmak**: Mizahi bir amaçla yapılan abartmalar, dinleyiciyi ya da okuyucuyu güldürmek için kullanılır.

Örnek: "O kadar uzun ki kafası bulutlara değiyor." Bu cümle, kişinin uzun boyunu esprili bir dille ifade etmek için abartma sanatına başvurur.

3. **Dikkat çekmek**: Bir konuyu ya da durumu daha ilgi çekici hale getirmek için abartma kullanılır.

Örnek: "Dünyanın en iyi futbolcusuyum!" Bu cümle, kişinin kendi yeteneklerini vurgulamak ve dikkat çekmek için abartma yaptığını gösterir.

Abartma Sanatının Edebiyattaki Önemi

Edebiyat, anlatım zenginliği ile okuyucuyu etkilemek üzerine kurulu bir sanat dalıdır. Bu nedenle, edebi eserlerde abartma sanatı önemli bir yer tutar. Özellikle şiirlerde, masallarda ve destanlarda sıkça rastlanır. Türk edebiyatında, özellikle Dede Korkut Hikâyeleri ve Köroğlu Destanı gibi klasik eserlerde abartma sanatının kullanımı göze çarpar. Kahramanların olağanüstü güçleri ya da yetenekleri abartılarak anlatılır.

Örneğin, Dede Korkut Hikâyeleri'nde kahramanların gücü, cesareti ve yetenekleri mübalağa edilerek aktarılır. Bu durum, hem kahramanlık duygusunu güçlendirir hem de okuyucunun ilgisini çeker. Benzer şekilde, Köroğlu'nun savaşları ve kılıç kullanma yeteneği de abartılarak anlatılmıştır.

Abartma ile İlgili Sık Sorulan Sorular

[Soru:] Abartma sanatı nedir?

Abartma sanatı, bir durumu ya da olayı olduğundan çok daha büyük ya da küçük göstererek anlatma sanatıdır. Edebiyat dilinde mübalağa olarak adlandırılır ve özellikle hikâye, şiir, masal gibi türlerde kullanılır.

[Soru:] Abartma neden kullanılır?

Abartma, duygusal etkiyi artırmak, komik bir etki yaratmak ya da dikkat çekmek amacıyla kullanılır. Aynı zamanda, bir anlatımın daha çarpıcı hale gelmesi için de başvurulan bir yöntemdir. Edebiyatta kahramanlıkları ya da olağanüstü olayları anlatırken abartmaya sıkça başvurulur.

[Soru:] Abartma günlük hayatta nasıl kullanılır?

Günlük hayatta da insanlar abartmayı sıkça kullanır. Duygularını ya da düşüncelerini daha güçlü ifade etmek için abartmaya başvururlar. Örneğin, çok susamış bir kişi "Susuzluktan ölüyorum" diyerek susuzluğunu abartılı bir şekilde ifade edebilir. Gerçekte ölmüyor olabilir, ama susuzluğunun ne kadar yoğun olduğunu karşı tarafa bu şekilde aktarıyor.

[Soru:] Abartma sanatına başka hangi edebi eserlerde rastlanır?

Abartma sanatı, sadece Türk edebiyatında değil, dünya edebiyatında da sıkça karşımıza çıkar. Özellikle masal, destan ve epik şiir türlerinde abartma sanatı kullanılır. Homeros'un "İlyada" ve "Odysseia" destanlarında, kahramanların olağanüstü güçleri ve maceraları mübalağa sanatı ile anlatılmıştır.

[Soru:] Abartma ile diğer anlatım sanatları arasındaki fark nedir?

Abartma, bir durumu ya da nesneyi olduğundan daha büyük ya da küçük göstererek anlatmayı içerir. Diğer anlatım sanatları ise farklı işlevlere sahiptir. Örneğin, teşbih (benzetme) iki farklı şeyi birbirine benzetirken, abartma bu iki şeyden birini aşırı bir şekilde büyütüp küçülterek anlatır. Kısaca abartma, olayların ölçüsünü aşarak anlatım sağlar.

[Soru:] 7. sınıf Türkçe dersinde abartma konusu nasıl işlenir?

7. sınıf Türkçe dersinde abartma konusu, genellikle edebi sanatlar başlığı altında işlenir. Öğrencilere abartmanın ne olduğu, nasıl kullanıldığı ve örneklerle açıklanır. Öğrenciler, abartma sanatını kullanarak kendi cümlelerini ve hikayelerini oluşturmaya teşvik edilirler. Ayrıca, mübalağa sanatının edebi eserlerde nasıl yer aldığı da derslerde anlatılır.

Sonuç

Abartma sanatı, hem günlük dilde hem de edebiyatta kullanılan güçlü bir anlatım tekniğidir. Duygu ve düşüncelerin etkili bir şekilde iletilmesini sağlar ve anlatılan olayları daha çarpıcı hale getirir. 7. sınıf Türkçe derslerinde de abartma konusu ele alınarak öğrencilere bu anlatım sanatının incelikleri öğretilir. Mübalağa, edebi eserlerde kahramanların olağanüstü güçlerini, günlük hayatta ise duyguların yoğunluğunu ifade etmek için kullanılan önemli bir araçtır.